Unikt fund ved Bogense rykker historien

Et helt unikt benspids fra stenalderen rykker markant ved historien - ikke bare på Fyn og i Danmark, men i hele Nordeuropa.

Det er en helt særlig benspids, der er tale om. Til at starte med har benspidsen været i privateje hos en familie, der ikke vidste, at det var danefæ.

Først i 2008 modtog museet benspidsen, og nu ved man, at den er langt ældre end først antaget. 

-Vi troede, at den var dateret til at være 8000. f.kr, men ved hjælp af forskellige undersøgelser kan benspidsen dateres til omkring 10.500 f.kr., forklarer Karsten Kjer Michaelsen, der er museumsinspektør, Møntergaarden.

Det var i Ifølge Odense Bys Museer i begyndelsen af 1940'erne, at en mand stødte på benspidsen, der er udsmykket som en hugorm ved Fogense Enge vest for Bogense, så den har været længe undervejs. 

Flere genstande er ældre

Den nye datering på benspidsen, der er udsmykket som en hugorm, får også betydning for andre genstande på museet.

- Lige pludselig har vi en række fund, der skal rykkes med benspidsen tilbage i tiden, forklarer Karsten Kjer Michaelsen. 

Dele af udsmykningen er identisk med lignende træk på andre genstande fra den ældre stenalder. Det gælder eksempelvis et elghovedet fundet ved Egemarke i Nordsjælland, der derfor - takket være Fogense Enge-spidsen - ligeledes med ét slag bliver et par tusind år ældre, skriver Odense Bys Museer i en pressemeddelse. 

Hugormen var magisk 

Den nye datering på benspidsen giver samtidig et unikt indblik i fortiden, man ellers ikke ville have fået. 

- Vi synes, at det er meget vigtigt. Det rykker vores begreb om, hvordan man udsmykker ting, og hvordan samfundet så ud i den tidlige danmarks historie, siger Karsten Kjer Michaelsen. 

Ifølge museumsinspektøren kan man desuden ud fra fundet se, at folk dengang havde en forestilling om, at hugormen var et magisk dyr.

Benspidsen indgår som en del af  Odense Bys Museers permanente udstilling. 

Oversigt

    Oversigt