Usædvanlig vidne-afhøring i terrorsagen

Det bliver en usædvanlig situation, når der skal være vidne-afhøring af en såkaldt kildefører i terrorsagen fra Vollsmose.

Kildeføreren er den person i Politiets Efterretningstjeneste, som havde den faste kontakt med "vidnet" eller "agenten" L.H.

Offentligheden får lov til at høre, hvad han forklarer i retslokalet, men under specielle forhold, der skal beskytte hans anonymitet, erfarer TV2/FYN.

Pressen bliver nemlig henvist til et tilstødende lokale i landsretten, hvor afhøringen kan høres via en højttaler. På den måde bliver det ikke muligt at se vidnet.

Den første kildefører afhøres på fredag i næste uge. Derefter er det civilagenten, der skal for den 15., 16., 18., og 22 oktober.
 
Senere kommer de to andre kildeførerer og en kontrollant fra PET i vidnesskranken.

Tre kildeførere

Anklagemyndigheden omtaler konsekvent L.H. som et "vidne", mens forsvarerne konsekvent bruger ordet "civil agent".

Det er tidligere i landsretten kommet det frem, at L.H. under hele efterforskningen forud for antiterror-aktionen var blevet styret af en person fra Politiets Efterretningstjeneste. Det er denne person, som af politiet bliver kaldt kildefører.

I alt har der været tre kildeførere til at tage sig af den civile agent, og de havde løbende kontakt med ham.

Krævede dørlukning

Det var også kildeførerne, der sørgede for at udstyre L.H. med hemmeligt aflytningsudstyr.

Anklagemyndigheden har kun indkaldt én af de tre kildeførere under landsretssagen, mens forsvarerne vil have alle tre til at forklare deres roller i sagen.

Det har anklagemyndigheden protesteret imod, ligesom de kræver dørlukning, når den ene kildefører skal afgive forklaring i retten.

Men dommerne har altså bestemt, at pressen kan høre med fra et andet lokale.

Anklagerne forsøger at indføre samme model, når politiets civile agent skal afhøres.