V-borgmestre afviser at finansiere Løkkes finanslov

En af Venstres topfolk, hovedbestyrelsesmedlem og regionsrådsformand Carl Holst, har svært ved at forestille sig, at kommunerne kan bidrage til finansieringen næste år.

En central del i Venstres forslag til næste års finanslov møder modstand i flere Venstre-ledede kommuner og regioner. De vil ifølge Børsen ikke være med til at finansiere det udspil, som partiformand Lars Løkke Rasmussen præsenterede mandag.

Og forklaringen er ligetil: Allerede i juni indgik regeringen og Kommunernes Landsforening (KL) en aftale om rammerne for kommunernes økonomi i 2015.

Derfor kan det blive vanskeligt for Venstre at få sit udspil til finansloven til at hænge sammen. Partiet kalkulerer med at skaffe 1,5 milliarder kroner fra kommunerne.

- Kommunerne og regeringen har jo en aftale. Der ligger det fast, hvilke tilskud vi får næste år. Så jeg har svært ved at se, at Venstre lige kan nappe pengene i 2015, siger John Engelhardt, Venstre-borgmester i Glostrup Kommune, til Børsen.

Bidraget fra kommunerne, der er en del af de 12 milliarder kroner, som skal finansieres Venstres tiltag om blandt andet skattelettelser og sundhedssektoren, skal komme fra øget konkurrenceudsættelse. Det vil sige, at kommunerne sparer penge ved at indhente tilbud på kommunale opgaver.

Haderslevs Venstre-borgmester, Hans Peter Geil, vil i 2015 forsøge at finde besparelser ved at indhente konkurrerende bud på kommunale opgaver, men gevinsten skal blive i kommunekassen.

- Hvis vi sparer nogle penge ved konkurrenceudsættelse, får det en positiv effekt i Haderslev. Så må det være sådan, at de penge bruger jeg i mit budget, og dem skal jeg ikke sende til Lars Løkke. De kommer mine borgere til gode, siger Hans Peter Geil til Børsen.

En af Venstres topfolk, hovedbestyrelsesmedlem og regionsrådsformand Carl Holst, har også svært ved at forestille sig, at kommunerne kan bidrage til finansieringen næste år.