V: Helt okay at kronprinsen kører over stormlukket bro

Karsten Nonbo fra Venstre forsvarer kronprinsens tur over Storebæltsbroen. Socialdemokraterne er uenige.

Formanden for Færdselssikkerhedskommissionen, Karsten Nonbo, forsvarer, at kronprinsens bil natten til søndag passerede Storebæltsbroen, selvom broen var lukket for trafik på grund af stormvejret.

- Man har garanteret foretaget en konkret vurdering af det køretøj, og vi må jo nok sige, at kongefamilien har nogle fortrin frem for os andre, og den bil er jo tungere end andre tilsvarende køretøjer, siger Karsten Nonbo, der også er medlem af Folketingets Transportudvalg for Venstre, til Ritzau.

Spørgsmål: Hvad vejer den?

- Det tør jeg ikke sige, men den har jo visse sikringer.

Spørgsmål: Men ved du, om den er tungere end andre biler?

- Nej, men det vil jeg tro. Og man har foretaget en konkret vurdering, og man udsætter jo ikke kronprinsen for fare. Havde der været en risiko, ville man have sendt ham med den færge, der sejlede på det tidspunkt, siger Karsten Nonbo.

Direktøren i Sund og Bælt kalder det i dag "fuldstændig uforsvarligt", at kronprinsens bil kørte uden om de øvrige ventende bilister og tog turen over den lukkede bro.

Karsten Nonbo afviser, at den slags kan være med til at underminere bilisternes tillid til luknings-systemet.

- Det er jo sket før, at vi har givet kongefamilien særlige privilegier, som vi andre dødelige ikke har. Så jeg er sikker på, at der har været en konkret vurdering, for man ville ikke have gamblet med sikkerheden.

Den holdning deles dog ikke af Færdselssikkerhedskomissionens næstformand, socialdemokraten Jan Johansen.

- Når vi lukker broen, skal det være livsnødvendig kørsel, før man kører over, og det kan jeg ikke tro, at det var i det her tilfælde, siger han og afviser, at kongehusets biler skulle være mindre udsatte i den kraftige vind end andre køretøjer.

- Der er masser, der kører i lige så tunge biler, som ikke har fået lov til at køre over.

- Selv om man er konge eller politiker, så er man ikke hævet over loven, og det havde set bedre ud, hvis kronprinsen havde taget toget sammen med os andre, påpeger Jan Johansen.