I det fynske folks tjeneste

Vælgerne dumper SF og formand Vilhelmsen i ny måling

Nedsmeltning vil fortsætte, siger ekspert. Vælgerne har ingen anelse om, hvad SF står for.

Nedsmeltning vil fortsætte, siger ekspert. Vælgerne har ingen anelse om, hvad SF står for.

Udskiftningen på formandsposten i SF har ikke styrket partiets popularitet. Vælgertilslutningen er tværtimod på det laveste nogensinde ifølge en meningsmåling som Greens Analyseinstitut har lavet for Børsen.

Kun 5,3 procent ville stemme på SF, hvis der var valg i dag. Det er den dårligste tilslutning til partiet, siden Greens begyndte at lave meningsmålinger i 1990, konstaterer avisen.

Og det kan blive endnu værre. Vælgerflugten er måske ikke overstået endnu, siger Johannes Andersen, lektor i politisk kommunikation ved Aalborg Universitet, til Børsen:

- Der foregår langsomt og sikkert en nedsmeltning. Det er faren ved at falde så langt ned. Pludselig er man ikke længere sej og modstandsdygtig, så er man pludselig usikker og ryster på hånden. Det gør SF som parti, og det gør SF-vælgerne også.

Valgforsker Rune Stubager fra Aarhus Universitet er enig.

- Det er indiskutabelt, at partiet er i en betydelig krise. Det er svært at se nogen udveje, hvis man stadig vil fastholde det at være i regering, siger han.

Partiets formand, Annette Vilhelmsen, bærer en del af ansvaret for vælgernes afstandtagen, viser målingen.

Under hver femte vælger har et klart billede af, hvad Vilhelmsen står for som leder. Et markant flertal - 73 procent - mener ikke, at hun levet op til sine udtalelser under valgkampen om formandsposten om at "udfordre regeringsgrundlaget".

Rune Stubager hæfter sig ved, at de få gange Annette Vilhelmsen har markeret sig med et politisk budskab, har hun efterfølgende trukket i land igen.

I den forrige måling fra Greens for godt tre uger siden var opbakningen til SF på 5,5 procent. Socialdemokraterne går til gengæld frem til 19,0 procent i den nye måling fra 18,5 procent, mens De Radikale glider ned til 8,7 procent fra 8,9 procent.

Enhedslisten er med en opbakning på nu 10,9 procent næsten dobbelt så populært som SF ifølge målingen.

Venstre falder tilbage til 28,6 procent fra 33,0 procent i begyndelsen af januar.