I det fynske folks tjeneste

Valgkamp på tværs af valgkredsene

Valgkampen er så småt i gang, selvom valget endnu ikke er udskrevet. Det benytter socialdemokratiske kandidater sig af. De fører valgkamp i andres valgkredse - og det vækker irritation internt i partiet.

01:58

Carsten Hansen beskyldes for urent trav ved at føre valgkamp i andre socialdemokraters kredse.

Odense-kandidaterne Hansen og Rosenkrantz-Theil er røget i postkasserne i Faaborg

1 af 3

Hans Stavnsager bor og arbejder i Faaborg og er socialdemokraternes lokale folketingskandidat i den valgkreds der dækker Faaborg og Ærø.
Derfor blev han overrasket, da valgmateriale for Carsten Hansen og Pernille Rosenkrantz-Theil fra Odense blev delt rundt i hans lokalområde.

- Jeg blev noget overrasket, da mine venner og familie ringede og spurgte, om jeg stadig var kandidat i kredsen, siger Hans Stavnsager.

I følge en aftale internt i Socialdemokratiet må kandidaterne ikke føre valgkamp i hinandens valgkredse.

- Jeg overholder reglerne og fører ikke valgkamp i andres kredse, når først der er udskrevet valg, lyder forklaringen fra Carsten Hansen.

Andre partier må godt

Fyns storkreds er en af landets i alt 10 storkredse. På Fyn er der otte opstillingskredse. Vælgerne på Fyn kan dog stemme på alle kandidater uanset, hvor kandidaterne er opstillede.

- Vælgerne har nok ikke noget forhold til de enkelte opstillingskredse. Det er mest noget politikere og kandidater går op i, siger valgforsker fra SDU Christian Elmelund-Præstkær.

De fleste partier tillader da også valgkamp overalt på Fyn, uanset hvor man er opstillet.

- Det gælder for kandidaterne om at få mange stemmer i alle kredse, da det øger deres chancer for at vinde over de andre kandidater på samme liste, siger valgforskeren.

Men indtil videre må de socialdemokratiske kandidater altså nøjes med at føre valgkamp i deres egen kreds - hvis de altså ikke bryder partireglerne. 

- Jeg blev småirriteret, men det viser, at vores regler er svære at administere, og jeg går ind for at man må føre valgkamp i hele storkredsen, siger Hans Stavnsager.

Og den socialdemokratiske gruppeformand på Christiansborg er enig.

- Hvis vi ophævede denne regel, kunne vi føre en mere strategisk valgkamp, og kandidaterne kunne føre valgkamp der hvor det passer dem bedst, siger Carsten Hansen.