Valgkaos kan gentage sig på Fyn

Igen i år kan politikerne skifte parti og løbe fra indgåede aftaler, når vælgerne har talt. Trods en klar anbefaling fra Økonomi- og Indenrigsministeriet og Kommunernes Landsforening, har ingen af de fynske kommuner udarbejdet et kodeks for god konstitueringsskik efter kommunalvalget.

I to fynske kommuner endte kommunalvalget i 2009 med brud på indgåede aftaler og en overraskende borgmester. I Kerteminde valgte socialdemokraten Sonja Rasmussen at forlade sit parti, og indgå en konstitueringsaftale med de borgerlige for selv at kunne sætte sig i borgmesterstolen.

I Nordfyns Kommune sprang Venstre fra en skriftlig aftale med socialdemokraterne og på direkte tv fik socialdemokraten Jørgen Simonsen besked på, at den indgåede aftale var skrottet, og at Venstres Morten Andersen i stedet blev ny borgmester.

I 12 af landets andre 98 kommuner var der også eksempler på kaotisk konstituering og brud på indgåede aftaler. Det fik Økonomi- og Indenrigsministeriet og Kommunernes Landsforening til at se nærmere på konstitueringen.

- Der skal ikke herske tvivl om, at enhver debat og kritik, som vedrører det lokale demokrati må tages alvorligt. Tilliden og opbakningen til demokratiet er altafgørende, skrev Økonomiminister Margrethe Vestager og daværende formand for Kommunernes Landsforening Jan Trøjborg.

Efterfølgende blev det anbefalet, at kommunerne udarbejdede et kodeks for god konstitueringsskik, så vælgerne kan have tillid til at deres stemme bliver brugt, som politikerne har lovet før valget.

Men her to måneder før kommunalvalget viser en rundringning foretaget af TV 2/FYN, at ingen af de 10 fynske kommuner har fulgt anbefalingen og indført et kodeks for god konstitueringsskik.

Heller ikke i Nordfyns Kommune, hvor konstitueringen i 2009 forløb kaotisk og hvor politikerne løb fra indgåede skriftlige aftaler, er der nogen aftale om skik og brug på valgnatten.

- Vi har lavet et kodeks for god opførelse, og det har ikke haft nogen effekt. Derfor er vi ikke gået ind i at lave et kodeks for konstituering, for det virker alligevel ikke, siger socialdemokraternes borgmesterkandidat i Nordfyns Kommune, Kim Johansen.

Heller ikke hos Dansk Folkeparti, der var blandt arkitekterne bag konstituteringsaftalen i 2009, er der opbakning til at lave et kodeks.

- Når det går galt, så vil et kodeks ikke være noget værd alligevel. Det er ikke juridisk bindende, og et kodeks vil ikke være mere værd end en aftale om konstituering, siger René Lundegaard fra Dansk Folkeparti.

Oversigt

    Oversigt