Varme sommernætter dehydrerer danskerne

Når nattemperaturen når over 20 grader celsius, så stiger antallet af danskere, der bliver dehydreret.

Temperaturene på Fyn har i de seneste dage passeret de 25 varmegrader - men selvom vi koger lige nu, så er det ikke kun, når sommervarmen rammer Danmark i dagtimerne, at det er godt at drikke en masse væske.

Varme dage giver nemlig varme nætter, og derfor er det også vigtigt at få rigeligt med vand indenbords her.

- Normalt får vi en til to patienter ind om dagen, som er dehydreret, men når der har været tropenat, så bliver det pludselig fire til otte patienter. Så vi kan se, at det påvirker danskerne, forklarer overlæge Tommy Andersson fra Akutafdelingen i Hospitalsenheden Vest og fortsætter:

- Når man er på ferie sydpå, så har man ofte aircondition, og så sover man bedre. Men det har man ikke normalt herhjemme. Så når det pludselig bliver varmt, skal kroppen vænne sig til nogle temperaturer, som den ikke er vant til.

For at undgå dehydrering skal man huske at få nok væske, men Tommy Andersson anbefaler, at man holder sig fra vanddrivende drikke som te, kaffe og alkohol, da det betyder, at man skal meget på toilettet. Derudover anbefaler han, at man drikker vand. Altså ikke saftevand og sodavand.

- Grundlæggende skal man drikke 30 milliliter per kilo kropsvægt. Det vil sige, at hvis man vejer 70 kilo, så skal man drikke omkring 2,1 liter vand. Det kan også være en god idé at drikke et glas vand, når man står op, forklarer Tommy Andersson.

Tørst er et af de første tegn på dehydrering, men der er også andre symptomer, man kan holde øje med.

- Man skal lægge mærke til, om man er træt, er svimmel, har kvalme og bare er utilpas. Man kan også blive lidt forvirret og få hovedpine. Det er normale tegn på dehydrering, siger overlægen.

En tropenat defineres ved, at temperaturen er over 20 grader om natten.

Oversigt

    Oversigt