Vattenfall vil sælge Fynsværket

Tre store el- og varmeværker i Danmark skal hen ad vejen finde en ny ejer. Den nuværende, det svenske energiselskab Vattenfall vil trække sig ud af Danmark.

Danmark er ikke på landkortet hos det statsejede svenske energiselskab Vattenfall. En ny strategi mod bæredygtig energi gør, at selskabet vil trække sig ud af en række lande blandt andet Danmark.

Det betyder, at de tre store el- og varmeværker Amagerværket, Nordjyllandsværket og Fynsværket skal have en ny ejer. Det samme skal to mindre værker i Hillerød og Helsingør.

Kommunikationschef i Vattenfall, Marianne Reedtz Sparrevohn, siger, at der ikke er truffet konkrete beslutninger endnu.

- Det er et led i den nye strategi og potentialet for at sælge værkerne skal nu undersøges, siger hun.

Den nye strategiske kurs for selskabet gør, at det vil satse i Sverige, Tyskland og Holland. Fortjenesten og værdiskabelsen skal øges og redskabet til det mål er blandt andet, at Vattenfall vil prioritere de dele, som har fokus på bæredygtig energi.

Vattenfall varsler nedskæringerne i antallet af medarbejdere og regner med, at det kan ske ved naturlig afgang. Målet er at spare, hvad der svarer til seks milliarder svenske kroner på driftsomkostningerne.

Samtidig skæres der ned på investeringerne. Frem til 2015 skal investeringerne begrænses til 165 milliarder svenske kroner sammenlignet med perioden 2010-2014, hvor det var planlagt til at være på 201 milliarder svenske kroner.

- Efter en periode med intens vækst er tiden nu kommet til konsolidering. Vattenfall skal nu reducere sin eksponering på CO2-området og være blandt de førende virksomheder i udviklingen af bæredygtig energi, siger Vattenfalls bestyrelsesformand Lars Westerberg i en pressemeddelelse.

Ud over Danmark betyder den nye strategi, at energiselskabet også vil trække sig ud af Polen, Belgien og Finland.