I det fynske folks tjeneste

Vejrguderne er ikke på landmændenes side i år

De fynske landmænd melder om et dårligt høstår. Det er vejrets skyld, lyder forklaringen.

Foto: Andreas Hedelund Jørgensen

Årets høst på Fyn høster ikke ros. Søren Melvej er gårdejer med 400 hektar jord i Ringe. Hvert år høster han blandt andet græsfrø, vinterbyg og raps, men i år er det indtil videre uden den store succes.

- Vi er næsten blevet færdig med at høste raps, og det er også et skuffende udbytte, siger han.

Han er én blandt mange fynske landmænd, som har oplevet en tilbagegang på 30 procent på årets høst. Årsagen er enkel, og den kan der ikke gøre så meget ved.

- Vejrguderne har ikke været med dansk landbrug gennem hele vækstperioden, forklarer Lars Thorø, detaildirektør ved DLG Fyn.

Det danske vejr har i år været ekstra lunefuldt, mener detaildirektøren:

- Vi startede for vådt op i efteråret, havde en lidt for mild vinter, et lidt for koldt forår og så en tør forsommer. På alle måder har det ikke været godt for landbruget.

Landmændene håber hvert år på en blanding af vejrtyper. Men i år har det enten sneet konstant, regnet i månedsvis, eller helt modsat har Dannark kun haft sol i længere perioder.

- Det er jo et problem, fordi jeg har mindre volume at sælge af, siger Søren Melvej.

Og det ustabile vejr er ikke kun et problem for landmændene.

- Det går jo ud over dansk økonomi i det hele taget, fordi vi har mindre at eksportere. Samlet set er det jo alle, der bliver ramt af, at vejrguderne ikke har været med os, siger Lars Thorø.

Nu hviler håbet om et godt, samlet regnskab for hele året på hvede, som er den ene af to helt store afgrøder, og den mangler at blive høstet. Søren Melvej håber, at en god hvedehøst kan hjælpe med at balancere den indtil videre dårlige høst, men som altid vil vejret være et levevilkår for landmænd.

- Vi ved godt, hvordan det optimale vejr ville være, men det hjælper jo ikke noget at forsøge at ringe til vejrguderne. Jeg har ikke nummeret, lyder det fra Søren Melvej.

 

01:58 Luk video