Ventetiden på Fyn svinger fra kommune til kommune

Hvis du vil bygge et nyt hus, en ny garage eller en ny fabrikshal, er der stor forskel på, hvor længe du skal vente på at få grønt lys til at stikke spaden i jorden.

Kerteminde er blandt landets hurtigste til at ekspedere en byggesag, mens ventetiden i Assens er blandt landets længste.

I Assens tager det i gennemsnit 87 dage at sagsbehandle en byggetilladelse til en tilbygning til parcelhuset, en ny boligblok eller en ny lagerhal, mens Kerteminde i gennemsnit kan klare arbejdet på blot 20 dage.

En ny opgørelse fra Energistyrelsen viser, at der er store forskelle på, hvor langt tid kommunerne på Fyn i gennemsnit er om at sagsbehandle en byggetilladelse.

- Det er en god service for både virksomheder og borgere, at Kerteminde i gennemsnit kun bruger 20 dage. Men tre måneder er langt tid at vente i Assens på at kunne gå i gang med at bygge. Jeg håber, at de her tal kan være med til at få kommunerne til at se på deres sagsbehandlingstider en ekstra gang. Det er jo fra den ene yderlighed til den anden, siger formand for Dansk Byggeri Fyn, Claus Larsen.

Formanden hæfter sig dog ved, som de seneste dage også er omtalt i de lokale medier, at Kerteminde på kommunens hjemmeside oplyser, at der i øjeblikket er 11 ugers sagsbehandlingstid.

- Jeg håber, at det er en meget kort periode, hvor Kerteminde skal bruge næsten tre måneder på at udstede en byggetilladelse, og at de meget snart er tilbage i samme tempo, som Energistyrelsens statistik viser. Det skulle jo nødigt gå den forkerte vej med kommunens service, siger Claus Larsen.

Maksimum fire uger

Helt almindelige byggerier burde ifølge Dansk Byggeri ikke tage mere end fire uger at sagsbehandle.

Men både Faaborg-Midtfyn og Nordfyns kommuner bruger i gennemsnit 65 dage til at ekspedere en byggesag.

- Særlig i de her år, hvor krisen stadig har sit tag i virksomhederne, er det vigtigt, at kommunerne har en effektiv sagsbehandling, så virksomhederne ikke unødigt skal gå og vente for længe på en byggetilladelse. I værste fald kan håndværksmesteren jo være nødt til at sende medarbejderne hjem, mens han venter på at kommunen giver grønt lys til byggeriet, siger Claus Larsen.

Se ventetiderne i de fynske kommuner