Vidne belaster PET-agent i Vollsmose-sagen

Den civile PET-agent Lars, der i sommeren 2006 infiltrerede en formodet terrorcelle i en moské i Odense, var angiveligt så udfarende i sin adfærd over for flere personer i moskeen, at det vakte opsigt.

Udfarende og provokerende

 Et vidne i sagen står nu frem og fortæller, at Lars bl.a. fremviste stødende billeder af profeten Muhammed og pralede med, at han som professionel soldat i Bosnien havde dræbt indtil flere muslimer.

Vidnet siger også, at agenten Lars tilbød ham militær træning i hjemmeværnet, skriver Berlingske Tidende.

I terrorsagen, hvor fire muslimer fra Vollsmose er tiltalt for at fremstille bomber til brug ved en terroraktion, har Lars med PETs godkendelse bl.a. hjulpet de tiltalte med at anskaffe gødning og andre remedier til bomberne.

Sagens forsvarere mener, at Lars har opildnet de tiltalte og fremprovokeret hele sagen, mens anklagemyndigheden forsikrer, at
alt er kørt efter reglerne.

- LH (Lars red.) blev meddeler for PET med klare instrukser om kun at lytte og ikke selv give udtryk for rabiate synspunkter. Senere gav PET tilladelse til, at LH kunne hjælpe de tiltalte med at fremskaffe gødning, men kun med PETs godkendelse og kun på opfordring fra de tiltalte,
sagde anklager og vicestatsadvokat Charlotte Alsing Juul ved et
retsmøde i denne uge.

Forsvaret har bekræftet, at Lars var medlem af hjemmeværnet, og ifølge Berlingske Tidendes oplysninger har han hjulpet en person fra moskeen med at komme ind i værnet.

Vigtig brik i retssag

PET-agentens handlinger bliver en central del af det juridiske slagsmål, når retssagen mod de fire tiltalte begynder 5. september i Østre Landsret.
 
Her skal retten vurdere, om Lars på trods af PETs instrukser om kun at handle på de tiltaltes initiativ kan være gået over stregen og været med til at fremprovokere noget strafbart.
 
Hvis retten finder dette, er det dog ikke ensbetydende med en frifindelse af de tiltalte, som forsvarerne håber på, vurderer professor i straffeproces Eva Smith:
 
- Har agenten været med til at fremprovokere forbrydelsen, kan de tiltalte i teorien blive frikendt, men normal praksis er, at en eventuel straf bliver nedsat.
 
Men sagen er langtfra normal og agentens rolle meget usædvanlig, og desuden gælder der særlige regler for PET. Så det er vanskeligt at vurdere, siger hun.
 
Tidligere operativ chef i PET Hans Jørgen Bonnichsen mener, at terrorsagen fra Odense bliver meget afgørende for PETs brug af civile agenter fremover:
 
- Agenter er et nødvendigt, men også meget kontroversielt redskab for PET. Domstolen må vurdere, om brugen af agenten er sket korrekt, og
det bliver utroligt spændende at følge. For PET er i det fremtidige arbejde nødt til at rette sig efter den linje, domstolen lægger i sagen, siger han.

Oversigt

    Oversigt