I det fynske folks tjeneste

Vikarudgifter er tredoblet

Forbruget af vikarer i ældreplejen i Faaborg-Midtfyn Kommune er ved at slå bunden ud af kommunens budget.

Svenborg Kommune har eget vikarbureau

16,5 millioner - det var prisen for at aflønne vikarer fra private bureauer i 2007. Det er manglen på hænder, som tvinger Faaborg-Midtfyn Kommune til at bruge de langt dyrere vikarer.

- Vi har måttet gøre mere brug af vikarer, og det er jo ikke hensigtsmæssigt. Hverken økonomisk men heller ikke overfor den ældre, for det giver jo større flow i personale, og der er jo brug for stabilitet, siger formanden for socialudvalget i Faaborg-Midtfyn Kommune, Herdis Hanghøj (V).

Eget vikarbureau

Svendborg Kommune benytter sig af en anden strategi. De sidste 10 år har de haft deres eget lille vikarbureau, hvor de blandt andet kan tilkalde studerende med en sms. 

- På ældreområdet har vi et fælles afløserkorps, hvor vi i hver af vores fire afdelinger ansætter afløsere, der så kan afløse de steder, hvor vores faste personale ikke har mulighed for at tage vagterne, siger Kirsten Vie, formand for rekrutterings- og fastholdelsesstrategien i Svendborg Kommune.

Og strategien afspejler sig i kommunens udgifter, for Svendborg Kommune bruger under to millioner kroner på vikarer.

- Vi haft valgt at have den, fordi det er hensigtsmæssigt den bedste måde at bruge vores lønsum på, og fordi vi synes det er bedst for borgerne at vi har nogle kendte ansigter - også blandt afløserne som kommer ud, siger Kirsten Vie.

I Faaborg-Midtfyn Kommune vil man nu overveje, om man skal tage ved lære af Svendborgs model med eget vikar bureau. 

- Det indgår også i vores fremtidige overvejelser, hvordan vi skal etablere vikarordninger. For eksempel om vi skal se på at danne et vikarbureau i eget regi, siger Herdis Hanghøj.