I det fynske folks tjeneste

Volapyk: Politikere forstår ikke embedsmænd

Mere end hver tredje kommunalpolitiker har oplevet, at det er svært at gennemskue bilag og dagsordner. Det viser en rundspørge TV 2/Fyn har foretaget.

01:42

Mere end hver tredje kommunalpolitiker har oplevet, at det er svært at gennemskue bilag og dagsordner. Det viser en rundspørge TV 2/Fyn har foretaget.

1 af 2

Det er svært at styre en kommune, hvis ikke man forstår ordlyden i de ting, der skal besluttes. Det gør politikerne ikke i mange tilfælde.

TV 2/Fyn har foretaget en rundspørge til alle de fynske kommunalpolitikere, over halvdelen har svaret. Af dem siger 40 procent at de oplever, at det af og til kan være svært at forstå eller gennemskue bilag og dagsordner.

Føler sig dum

Socialdemokraternes Sara Emil Baaring fra Assens er en af de mange politikere, der ikke altid er helt med på ordlyden.

- Man kan godt sidde og føle sig lidt dum, når man skal spørge ind til ord eller vendinger - hvad det lige er, der menes. Men det må man jo så bare gøre, for at forstå det hele, siger den 26-årige politiker til TV 2/Fyn.

Skader demokratiet

Når Sara Emil Baaring og en række andre politikere har problemer med det komplicerede sprogbrug, så er det et problem for demokratiet. Det mener Ulrik Kjær, der er forsker i kommunale forhold ved Syddansk Universitet.

- Vi hører ofte, at sagerne bliver mere komplicerede. Det her med at politikerne ikke rigtig føler, de er helt inde i sagerne, betyder, at det er embedsværket, der sidder med beslutningerne, forklarer han og uddyber:

- Man kan risikere, at skræmme dem væk, der lader sig skræmme af store papirstakke.

Der er valg til kommuner og regioner den 19. november.