Vold mod psykiatriske sygeplejersker

Sygeplejersker på de psykiatriske afdelinger bliver i stigende grad udsat for vold.

Sygeplejerske Nina Ellemann-Jensen har arbejdet i 25 år på den lukkede psykiatriske afdeling i Odense. Hun oplever den øgede vold.

- Jeg har set en del af mine kolleger få traumer over fysisk eller psykisk vold på afdelingen, siger Nina Ellemann-Jensen til Fyens Stiftstidende.

I efteråret var der tre medarbejdere på afdelingen, der måtte melde sig langtidssyge, efter de blev udsat for psykisk og fysisk vold fra patienter.

Volden er blevet farligere

En undersøgelse fra Dansk Sygeplejeråd viser, at næsten halvdelen af sygeplejerskerne i psykiatrien oplever at få tørre tæsk i form af slag, spark eller bid fra psykisk syge patienter.

Samtidig er volden blevet farligere. På de fem år fra 2002 til 2007 er andelen af sygeplejersker, som oplever førlighedstruende vold steget fra fem til femten procent, mens den livstruende vold er steget fra en procent til seksprocent.

Hårde stoffer

Ledende overlæge på Psykiatrisk Afdeling i Odense Thorkil Sørensen, mener, at årsagen blandt andet er et massivt forbrug af hårde stoffer hos patienterne.

- Kombinationen af en psykisk sygdom og narkotiske stoffer er en tikkende bombe, der bare venter på at eksplodere, siger Thorkil Sørensen til Fyens Stiftstidende. Han peger også på en generel forråelse i samfundet som en forklaring på volden i psykiatrien.

Næstformand Dorte Steenberg fra Dansk Sygeplejeråd kalder udviklingen for absurd.

- Det er jo forfærdeligt, at der er så meget vold på de psykiatriske
afdelinger. Og det bliver jo endnu mere absurd, når man tænker
på, at personalet på afdelingerne er nogle af de bedst uddannede
til netop at forhindre konflikter, siger Dorte Steenberg.