I det fynske folks tjeneste

Voldsom stigning: Så mange millioner tjener Svendborg på parkering og p-bøder

Kommunerne henter markant flere penge ind i betaling og bøder for parkering end for ti år siden. Svendborg tjener 50 gange flere penge på området end Esbjerg.

Foto: Anders Høgh

Betalinger for parkeringspladser og bøder for ulovlige parkeringer løber i en stadig større strøm ind i kommunernes og statens kasse. Det viser en gennemgang, som bilejernes interesseorganisation FDM har lavet, skriver Jyllands-Posten.

Læs også K vil bruge millionbeløb på gratis parkering i Odense

I alt er de to parkeringsindtægter samlet set steget med 41 procent de seneste ti år. I 2016 havde 43 kommuner parkeringskontrol, og 22 kommuner havde betalingsparkering.

De eneste tilgængelige tal fra fynske kommuner er fra Svendborg, oplyser FDM til TV 2/Fyn. 

Her viser tallene, at Svendborg Kommune har tjent 4.820.125 kroner. Beløbet er mere end ti gange højere end eksempelvis byer som Viborg, Roskilde og landets femtestørste by, Esbjerg, der kun indtjente 96.400 kroner i samme periode - altså 50 gange højere. 

  Foto: FDM

Sådan ser det ud i resten af landet

Det er kommunerne, der står for at indkræve p-betalingen og p-afgifter, men de skal aflevere halvdelen af afgifterne til staten. 

Kommunerne må dog trække en del af de indtægter, de får på p-betaling, fra beløbet, de skal aflevere til staten. Det kræver, at de i stedet bruger pengene på investeringer i parkeringspladser og parkeringsanlæg.

I 2008 gav parkeringsindtægterne 649,7 millioner kroner. I år forventes det beløb at stige til 916,3 millioner kroner. Udviklingen vækker bekymring hos FDM, der frygter, at særligt afgifterne er en bekvem måde at hente penge til slunkne kommunekasser.

- Kommunerne må jo gerne. Men det er nærliggende at tro, at det bliver en meget bekvem indtægt for kommunerne, siger juridisk konsulent Dennis Lange til Ritzau.

FDM: Bilister betaler to gange for parkering

Han mener, at bilisterne betaler to gange for deres parkering.

- En stor del af de her penge, som kommunerne får ind, kommer fra betalingsparkering. Altså man skal betale for at parkere på de kommunale pladser, siger han.

Det er nærliggende at tro, at det bliver en meget bekvem indtægt for kommunerne

Dennis Lange

- Det er pladser, som man teknisk set har betalt for over kommuneskatten allerede.

Kommunernes Landsforening (KL) afviser, at der er tale om en pengemaskine.

- De fleste kommuner bruger p-afgifter og p-betaling til at regulere trafikken - ikke til at få flere penge i kommunekassen, siger formanden for KL's teknik- og miljøudvalg, Koldings borgmester Jørn Pedersen (V) til Jyllands-Posten.

Artiklen er opdateret med tal fra de fynske kommuner.