Voldsomt vejr: Pas på, når du bader og sejler i den kommende uge

De seneste dages skybrud og torden, samt de varme temperaturer får nu Trygfonden til at udsende en advarsel og gode råd til badere og sejlere, der vil trodse det voldsomme vejr.

De seneste par dage har Fyn fået nogle ordentlige byger og tordenskrald. Og dét vejr ser umiddelbart ud til at fortsætte mere eller mindre ugen ud. 

Det voldsomme vejr kombineret med de høje temperaturer er måske stadig en sommerlig fristelse for mange, der gerne vil bade eller ud at sejle, selvom det står ned i stænger.

Derfor udsender Trygfonden en advarsel og gode råd til de fynboer, der trods vind og vejr stadig vil ud på havet. 

Skybrud kan forurene vandet

Vejret kan hurtigt ændre sig, under de omstændigheder, som vi oplever lige nu. For nuværende er vinden rolig, men i løbet af ugen ser det ud til at blæse mere op. Skybruddene ser ud til at fortsætte både tirsdag og noget af ugen.

- Der er ingen øget risiko forbundet ved at bade, når der er skybrud. Men hvis man hører tordenbrag eller ser lyn, skal man skynde sig op på stranden og søge ly – allerbedst i en bygning eller i en bil med fast tag og lukkede vinduer, siger Anders Myrhøj, der er kystlivredningschef i TrygFonden Kystlivredning i en pressemeddelelse, og fortsætter:

- Risikoen for, at et lyn slår ned, er ikke højere i vand end på land, men når det slår ned i vand, kan det brede sig i alle retninger. Er der ikke et sted, man kan søge ly, er det bedste alternativ at sætte sig på hug og krumme sig sammen, så man bliver så lille som mulig. Lynet slår ned i genstande, der stikker op fra jorden, så søg aldrig ly under et træ.

Gode råd i tordenvejr

Trygfonden er dem, der har livreddere langs de danske kyster, og den seneste uge har de været i aktion 605 gange i landet. De fleste af aktionerne handler dog om at oplyse badeglade mennesker om vind, vejr og strandforholdene.

Er du på en strand med livreddere, kan du altid se på flaget i toppen af livreddertårnet, om livredderne fraråder badning, for så hejser de det røde flag. Det kan være på grund af risiko for tordenvejr, men også efter et skybrud, hvis vandkvaliteten er forringet.

- Efter et skybrud, skal du især ved strande i bynære områder være opmærksom på, at kloakvand kan have forurenet badevandet. Du kan altid se på kommunens hjemmeside, om de fraråder badning pga. urent badevand, siger Anders Myrhøj.

Forbered dig på sejlads i voldsomt vejr

Skybrud og torden kan også give pludselig og kraftig vind ude på vandet, og derfor opfordrer Søsportens Sikkerhedsråd til, at man tjekker vejrudsigten, før man tager ud – og er man allerede på vandet, skal man løbende følge vejrmeldingerne.

- På vandet kan vejret ændre sig på et splitsekund fra rolig til kraftig vind, når et voldsomt uvejr trækker ind over. Er uvejret på vej, så formindsk dine sejl med det samme og start evt. motoren, så du har mest mulig kontrol over båden, når den kraftige vind, som følger med et skybrud, rammer. Sejl så vidt muligt ud på dybt vand, så du minimerer risikoen for grundstødning, og tjek at alle ombordværende har sejlertøj og redningsvest på. Det kan være virkelig voldsomt, mens det står på, men som regel er det hurtigt overstået, siger Sten Emborg, specialkonsulent i Søsportens Sikkerhedsråd, og fortsætter:

- Det er heldigvis relativt sjældent, at både bliver ramt af lynet, men det kan beskadige elkabler i masten og lanterner samt radioudstyret, hvilket er kritisk. 

Gode sejlråd i voldsomt vejr