I det fynske folks tjeneste

Voldtægtsmænd slipper for fængsel

De fleste voldtægtsmænd ender aldrig bag tremmer, viser undersøgelse fra Det Kriminalpræventive Råd. Selvom sagerne opklares, ender det ofte ikke med fængsel. Og i følge OUH's Center for Voldtægstsofre bliver sagerne grovere.

Voldtægtssagerne bliver grovere.

Kvinder spærret inde

Langt de fleste voldtægtsofre må leve med, at deres gerningsmænd aldrig nogensinde havner i fængslet. Det viser en undersøgelse fra Det Kriminalpræventive Råd, der har fulgt 50 konkrete voldtægtssagers slagne vej gennem politi og domstole.

Undersøgelsen omfatter samtlige sager over tre år, hvor tilfældige kvinder er voldtaget. Og konklusionen er betryggende læsning for overfaldsmændene: Ud af de 50 undersøgte sager, endte blot ni i sidste ende med en fængselsdom - og det selvom politiet rent faktisk betragtede de 20 af sagerne som opklaret.

Ikke overraskende konkluderes det derfor i rapporten, at "der er langt flere kvinder, der må lide under overgrebet, end der er mænd, der må bøde herfor".

Politiets opklaringsprocent skal ses i lyset af, at langt de fleste af voldtægtsmændene slet ikke gør sig nogen anstrengelser for at slette deres spor. Syv ud af 10 overfaldsmænd skjuler ikke ansigtet og forlader i øvrigt gerningsstedet uden så meget som at forsøge at gøre livet surt for politiets efterforskere.

Ifølge voldtægtsrapporten er voldtægterne desuden blevet grovere, og kvinderne bliver efterladt med flere fysiske skader end tidligere.

- At voldtægterne er blevet grovere, kan jeg godt nikke genkendende til, og vi ser indimellem nogle virkeligt alvorlige sager, hvor folk er blevet spærret inde og den slags, siger oversygeplejerske Lone Hedemand fra Center for Voldtægtsofre på Odense Universitetshospital. Her behandler man årligt 50-70 voldtægtsofre.