Whistleblower-ordning i Region Syddanmark

Region Syddanmark vil gøre det muligt for medarbejdere at anmelde uregelmæssigheder i dagligdagen anonymt.

Hvad gør en medarbejder, hvis noget er grueligt galt på arbejdspladsen? Hvis for eksempel en regionsrådsformand bruger en medarbejder i sin private valgkamp?

Nu indfører Region Syddanmark et værktøj, der muligvis kan stoppe fejl, uregelmæssigheder og ulovligheder, skriver Vejle Amts Folkeblad torsdag.

Et bredt flertal i regionsrådet har vedtaget, at der skal en såkaldt whistleblowerordning med i budgettet for 2016.

Med denne ordning kan medarbejdere anmelde kritisable sager via krypterede hjemmesider eller anonyme hotlines.

En konservativ ide

Bag ideen står Det Konservative Folkeparti, som gennem flere år har foreslået en whistleblowerordning.

- Vi foreslog det også sidste år, og nu er der flertal for det. Alle organisationer, som bruger offentlige penge, bør have en whistleblowerordning, så medarbejdere kan komme af med denne type viden uden risiko for at skulle frygte en fyring. Vi kan jo ikke vide, om det havde bragt viden frem om Carl Holst og hans valgkamp, men sådan en ordning er et godt værktøj, siger regionsrådsmedlem Lasse Krull (K) til Vejle Amts Folkeblad.

Han nævner også lægers svindel med forskningsmidler i hovedstaden.

- Jeg tænker jo, at der må have været nogle HK'ere, som kendte til dén svindel. Så kunne man have stoppet det tidligere. En whistleblowerordning skal netop bruges til store, væsentlige ting. Det skal ikke være til klager over en kaffeautomat, for den slags må man tage op i samarbejdsudvalgene, siger Lasse Krull.

Han forestiller sig, at et revisionsfirma skal tage imod de anonyme opkald og mails.

Oversigt

    Oversigt