I det fynske folks tjeneste

10 numre vi håber Pearl Jam-forsanger spiller på Fyn

Sangene fra debutalbummet ”Ten” står uden tvivl øverst på publikums ønskeliste, når Eddie Vedder fra Pearl Jam spiller solokoncert på Heartland.

00:50

Foto: Lucas Jackson / Scanpix

1 af 2

Når bagkataloget tæller klassiske rockalbum som ”Ten”, ”Vs.” og ”Vitalogy” fra 1990’erne, adskillige soundtracks, flere soloplader og en række vellykkede single- og liveudgivelser, er mulighederne nærmest uendelige, når det kommer til, hvilke hits Pearl Jam-forsanger Eddie Vedder hiver op af lommen, når han spiller på Heartland lørdag aften.   

Eddie Vedders sange var med til at etablere ham som en af Generation X’ mest prominente, rebelske og succesrige sangskrivere, og Pearl Jam har solgt mere end 60 millioner album, siden debutpladen ”Ten” gav bandet sit gennembrud i 1991. 

Læs også Quiz: Hvad ved du om Heartland, Pearl Jam og Egeskov?

Selv om det amerikanske rockband har spillet flere udsolgte koncerter i Danmark i løbet af årene, er det desværre nok bandets optræden på Roskilde Festival i 2000, der står i erindringen som den mest kendte. Her døde ni festivalgæster i en tragisk ulykke.

Koncerten på Egeskov Slot bliver Eddie Vedders første solokoncert i Danmark og den eneste i Skandinavien denne sommer.

Herunder er ti bud på Eddie Vedder-sange, som vi håber, han spiller for det fynske publikum på Heartland Festival.

Black

I modsætning til mange andre 90'er-rockbands har Pearl Jam ikke spillet et klassisk album fra start til slut ved sine koncerter, men hvis rockgruppen gjorde, ville det være oplagt at vælge debutpladen "Ten" fra 1991. Rockgruppen har dog fortsat kreative og kunstneriske ambitioner som ses i det nye materiale, men sangene fra ”Ten”-albummet er nærmest udelukkende Greatest Hits-værdigt materiale, ikke mindst hits som ”Alive”, ”Jeremy”, ”Even Flow” og ”Porch”.

Rockballaden ”Black”, der ganske vist ikke blev udgivet som single, er en episk og ikonisk Pearl Jam-sang, der med det rigtige publikum kan skabe fællessang i slotsparken.

Better Man

Selv om Vitalogy-klassikeren ”Better Man” fra 1994 heller aldrig blev udgivet som radiosingle, skal man lede længe efter et mere radiovenligt og velskrevet pophit fra den amerikanske rockstjerne. Sangen handler om en kvinde, der er fanget i et dårligt parforhold, og Eddie Vedder har dedikeret nummeret til ”skiderikken, der giftede sig med min mor”.

Just Breathe

Pearl Jam forbindes ofte med den alternative rockbølge i 1990’erne, men særligt albummet ”Backspacer” fra 2009 med sange som ”Just Breathe” vidner om et band, der ikke er færdig rent kunstnerisk endnu. Og den akustiske kærlighedssang ville i modsætning til bandets pompøse rocknumre passe rigtig fint ind i en solokoncert ved Egeskov Slot.

Sirens

At Eddie Vedder har udviklet sig fra rebelsk grungerocker til midaldrende mainstreamlegende, kan spores på den modne single ”Sirens”, der blev udgivet på albummet ”Lightning Bolt” i 2013.

Society

Selv om de fleste fans sikkert vil skrige efter så mange Pearl Jam-numre som muligt, kommer man ikke uden om sange som ”Society” fra Eddie Vedders første soloalbum, "Into the Wild", der også fungerede som soundtrack til filmen af samme navn.

Given to Fly

I takt med at grungebølgen mistede momentum i slutningen af 1990'erne, begyndte Pearl Jams salgstal og popularitet også at dale. Albummet ”Yield” blev det første album (siden debutpladen "Ten"), der ikke gik direkte ind som nummer et på hitlisten i hjemlandet USA, men det var bestemt ikke på grund af førstesinglen ”Given to Fly”.

Elderly Woman Behind the Counter in a Small Town

Et fyldt Forum skrålede i 2011 med på dette solovenlige Eddie Vedder-nummer, da bandet gav koncert i København. Sangen er fra albummet ”Vs.”, og et fynsk publikum vil formentlig elske en komplet soloudgave af ”Small Town”, især hvis de har rockalbummet stående hjemme i reolen.

Love Boat Captain

Ni unge mænd mistede livet under en Pearl Jam-koncert på Roskilde Festival i 2000. Det fik næsten bandet til at gå i opløsning, og gruppen spillede ikke på dansk jord i mange år. Eddie Vedder og co. ændrede heldigvis holdning og vendte tilbage til Danmark, og en koncert i Danmark er ikke det samme uden dette ”Riot Act”-nummer fra 2002.

State of Love and Trust

Vi kommer ikke uden om rockklassikeren ”State of Love and Trust”, der blev udgivet på soundtracket til filmen ”Singles” i 1992. Nummeret blev udgivet kort efter udgivelsen af debutalbummet ”Ten” og en akustisk version, som Eddie Vedder gerne må efterligne solo, blev inkluderet på liveudgivelsen "MTV Unplugged" samme år.

Yellow Ledbetter

Hvis du har set det sidste afsnit af tv-serien Friends, har du også hørt det obskure Pearl Jam-nummer ”Yellow Ledbetter”, der i mange år forblev ikke-udgivet og kun blev spillet sporadisk ved koncerter. Om den kan spilles solo, måske på en ukulele, kan en koncert på Egeskov Slot forhåbentlig give et svar på.

Hvilke sange ser du frem til at høre? Skriv dine bud på TV 2/FYNs Facebook-side. Det kan jo være, at Eddie Vedder kan nå at ændre sin sætliste.