I det fynske folks tjeneste

Grev Ahlefeldt er Årets Fynbo

Årets Fynbo 2016 er fundet. I år ryger prisen til Kværndrup og Egeskov Slot.

00:08

En stolt greve fik lørdag overrakt prisen som Årets Fynbo 2016 af chefredaktør Troels Mylenberg. Video: Jeppe Vestergaard Jensen

Fyens Stiftstidende har kåret Årets Fund 2016.

Greve Michael Ahlefeldt-Laurvig-Bille tilføjes en lang række af fynboer, der har vundet den fine pris.

- Jeg er jo stolt helt ind i sjælen, og det giver mig en sikkerhed i, at det, mine dygtige medarbejdere og jeg laver på Egeskov måske ikke, er helt forkert, siger greven kort efter prisoverrækkelsen. 

I 1982 vandt grevens farmor, Nonni Ahlefeldt-Laurvig-Bille, samme pris, og derfor skal fadet, Michael Ahlefeldt-Laurvig-Bille fik overrakt, stå ved siden af farmors pris. 

- Jeg elskede min farmor, og det gør mig jo stolt som bare fanden og giver mig en smule nervøsitet i maven. Jeg er bare glad, fortæller greven. 

Michael Ahlefeldt-Laurvig-Bille lover fremover meget mere Heartland-festival og kulturformidling.

Begrundelsen

Birgitte Sabina Weinberger fra OFF afslørede Greve Michael Ahlefeldt-Laurvig-Bille som vinderen af Årets Fynbo 2016 med nedenstående tale.

Det har været en udsøgt fornøjelse for komiteen at gennemgå og diskutere det stærke felt af kandidater, der i år var indstillet til titlen som årets fynbo. Ikke mindre en 46 personer var nomineret, og alle har de formået at gøre sig særligt bemærket i det år, der er gået. Gjort noget der betyder noget, der har skabt mening for flere end dem selv. I deres baghave, eller på globalt plan, på deres arbejde, i deres fritid, for de ældre, for de nye, for kulturen og historien. Alle ildsjæle, der på forskelligvis har taget del i vores fælles verden og gjort en forskel.
Så lad mig først på juryens vegne sige tak for alle indstillingerne og de mange berettigede begrundelser for nomineringerne. Det er et privilegie at blive mindet om, at Fyn huser så mange lysende hoveder og gørende hænder, og samtidig vide, at der sidder endnu flere end de nominerede rundt om på hele øen, der også har mod og energi til at dele ud af lige præcis det, de kan for derved at gøre vores verden til et sjovere og mere meningsfuldt sted. Engagement, fællesskab og medmenneskelighed er det, der forener de forskelligartede kandidater, der endte på årets liste, og de har det alle i overflod.

Prisen til årets fynbo blev første gang uddelt i 1976, og når gæve kvinder og mænd igennem tiden har modtaget denne udmærkelse, er der opstået tradition for, at vinderen af titlen kun langsomt bliver afsløret i motivationstalen. Man kunne jo også bare afsløre navnet nu; udløse spændingen og motivere i fred og ro efterfølgende. Men en tradition er en tradition! Også dette års vinders identitet vil langsomt tone frem efterhånden som vi dynger roser på, og I må forblive spændte under hele denne strøm af ord.
Udvælgelseskomitéen kom på hårdt arbejde, men vi har fundet en vinder blandt dem som har formået at gøre noget ganske særligt til gavn for mange. En person, hvis store ideer står mål med de kræfter, der utrætteligt lægges i realiseringen af dem, og med det fabelagtige resultat, der kommer hele øen til gode.
Prisen i år går til en person, der gennem en årrække ikke blot har ydet en indsats for at revitalisere sit nicheområde, men har gjort det med kreativitet, åbenhed og legesyge. Personen har inviteret os inden for i sin verden og har igennem utraditionelle tiltag gjort historiefortælling relevant på ny.
Og faktisk skulle man tro, det hele var et eventyr (og det er det måske også), men årets Fynbo bor på intet mindre end et slot - det smukkeste renæssanceslot på Midtfyn. Ja faktisk betegnes det som en af Nordeuropas fineste renæssancebygninger.

Årets fynbo har åbnet sit hjem - sit slot - for det store publikum, som i dag er en af de største turistattraktioner på Fyn. Den tilhørende park hører til eliten i Europa med tidens hemmelighedsfulde haverum. Den gamle labyrint fra 1730, er anlagt som "legeplads" for adelsfamilien, engang kun et sanseligt fristed for herskabet, men i dag er hængebroen slået ned og modtager slottets mange tilrejsende gæster. Her er udstillinger med veteranbiler, eget galleri, motorcykler, dukkehuse, baner i træernes toppe og meget, meget mere. Her er vitterligt noget for alle - store som små.

Og seneste skud på stammen af tiltag, der fletter fortid og nutid på overraskende vis, er festivalen Heartland, der første gang så dagens lys i 2016. I tre dage udgjorde slottet den smukke historiske ramme omkring oplevelser med ambitioner, lækkerhed og kant.

På Heartland Festival kunne man opleve et program bestående af ny musik i topklasse, samtidskunst, samtaler og gastronomi - en begivenhed med kvalitet på alle niveauer som aldrig før har set sin lige i Danmark.
Selvom festivalen samlede internationale stjernenavne fra hele det kulturelle spektrum, var den samtidig en iscenesættelse af Fyn som Danmarks Provence: langt størstedelen af madprogrammet voksede fra den fynske muld, ligesom festivalen blev båret af fynske frivillige. Derfor er Heartland også meget mere end nogle fantastiske dage med bal på slottet. Det var ikke en eventyrlig ferie fra virkeligheden, men en bekræftelse for os der bor her, af at Fyn er mere end fin, og samtidig et vindue til en mulig fremtid, hvor Fyn er hjemsted for de nysgerrige, de kvalitetsbevidste, for dem der søger det gode liv - for dem der tror på et liv også uden for København (de findes).

Vi er naturligvis klar over, at det ikke er dagens hovedperson, der alene mand står bag hverken Egeskovs rivende udvikling og succes eller Heartland Festivalen for den sags skyld. Som en selvfølge står der en lang række stærke kræfter omkring Årets Fynbo. For bæredygtige successer er noget vi skaber sammen. Men drivkraften, sammenhængskraften, passionen og motivationen skal starte et sted.
Og når man betragter Årets Fynbos virke på afstand, er det nemlig slående, hvor stærk en sammenhængskraft, det udstråler - gennemsyret af ordenlighed, tydelige visioner, legesyge, værdighed og kærlighed. Det kan selvfølgelig snyde, men jeg tror det ikke. Det lader til, at der er blevet bygget en kernesund organisation, baseret på tillid, og det er det, man kan mærke som gæst. Når de besøgende har vurderet kvaliteten af Egeskov så højt, at Egeskov på tripadvisor har opnået Certifikate Of Excellence / Travellers Choice, så er det et tydeligt tegn på en veldrevet organisation med et godt produkt og gode mennesker på alle poster, og ikke mindst en god leder!

Men okay - det er jo også ulige hold, står I måske nu og tænker. Skal man virkelige have et slot, en tudsegammel labyrint, og en festival i baghaven for at blive årets fynbo, og lad mig berolige jer alle - for NEJ - det skal man ikke. Det trækker faktisk lidt ned i min bog, eller: Man skal i hvert fald gøre sig ekstra umage med at forvalte hvad man har, når man som udgangspunkt har så meget.

Dette års fynbo bliver derfor ikke kåret på baggrund af det, han har; prisen skal han have for den udvikling, han har formået at stået i spidsen for, og den ekstraordinære måde hvorpå han har udnyttet sit potentiale og de muligheder, der er ham givet. Selvfølgelig handler det også om overlevelse, men der er tydeligvis mere på spil. Hos ham er fortiden ikke kun til pynt, men til brug og stadig undersøgelse. Årets fynbo har åbnet porten til sit hjem som ramme om gode liv, de store oplevelser, de meningsfulde møder, vitaminer for hjernen, sansninger til sjælen. Det hele til gavn for de mange. Og det er så sejt!

Slottet har tilhørt slægten Ahlefeldt-Laurvig-Bille siden 1784, og siden 1992 har Årets Fynbo 2016 stået i spidsen for slottet. Årets Fynbo 2016 er et menneske, der med nærvær og smittende entusiasme har skabt en fantastisk kulturhistorisk perle, udviklet eventyret med sans for både leg og alvor, og gjort det relevant og vedkommende for et nyt årtusinde.

Mine damer og herrer - Årets Fynbo 2016 er (selvfølgelig) Greve Michael Ahlefeldt-Laurvig-Bille
Kære Michael - tillykke med prisen. Og det er jo faktisk ikke første gang at en fra din familie modtager denne fornemme pris. Din farmor Nonni modtog hæderen som Årets Fynbo for 35 år siden i 1982. Den gang blev der også holdt tale, akkurat lige som jeg på komiteens vegne gør det i dag.

Om din farmor blev der blandt meget andet sagt følgende: Grevinde Nonni slår sig ikke til ro på livets solside, men gør en indsats for at andre får del i solens varmen." Du må slægte din farmor på, for af samme grund modtager du altså i dagen samme pris.

Det var i øvrigt en meget smuk tale, der blev holdt for 35 år siden. Det gav mig faktisk lidt præstationsangst, da jeg skulle skrive ordene til i dag, for manden der holdt talen til din farmor var ingen ringere end Piet Hein. Du må altså nøjes med mig, men jeg synes alligevel ikke at du skal snydes, så jeg har begået et lille vers specielt til dig som afslutning.

Kære Grev Michael
Det er ikke alle der har et slot
Men når man har det
Må man bruge det godt
Hjertelig tillykke med prisen!

Kilde: Fyens.dk