Ladbydragen, Heartland eller Brecht: Hvem vinder som den bedste?

Mandag aften bliver det afsløret, hvem der har vundet Den Fynske Kulturpris for 2017. Fem kandidater er nominerede, og de er alle meget forskellige.

Det bedste kunst og kultur, der findes på Fyn, bliver hyldet mandag aften i Faaborg. Og især ét kulturelement bliver fejret i særlig grad. Den Fynske Kulturpris skal nemlig uddeles til en kulturbegivenhed eller et værk, som er af særlig høj kunstnerisk eller kulturhistorisk kvalitet.

Fem kandidater er nominerede og kan vinde æren og de 50.000 kroner, der følger med titlen som vinder af Den Fynske Kulturpris.

De fem finalister er:

Programkonceptet 'Det Ny Kgl. Teater' af Henrik Grimbäck og Teater Momentum.

Heartland Festival 2016.

'Svendborg Graphic' - en festival med fokus på tegneserier, spil og animation.

Teaterforestillingen 'Bertolt Brechts Svendborgdigte' af BaggårdTeatret.

'Ladbydragens søsætning' den 11. maj 2016.

Se flere detaljer om de enkelte projekter længere nede i artiklen.

quote Hvert år kommer der nye spillere på banen, hvilket vidner om, at de fynske kulturtilbud hele tiden er i udvikling og bliver ved med at skabe høj kunstnerisk eller kulturhistorisk kvalitet.

Lene Høsthaab, formand, den politiske styregruppe, Kulturregion Fyn.

Det er Kulturregion Fyn, der står bag den årlige prisuddeling. Og i år glæder det formanden i den politiske styregruppe, Lene Høsthaab, at den kunsteriske spændevidde er så bred.

- Hvert år kommer der nye spillere på banen, hvilket vidner om, at de fynske kulturtilbud hele tiden er i udvikling og bliver ved med at skabe høj kunstnerisk eller kulturhistorisk kvalitet. Jeg hæfter mig blandt andet ved, at hele to nye festivaler på Fyn er blandt årets finalister. 

- Samtidig er det flot at se, at de fynske teatre bliver ved med at skabe nyskabende og vedkommende teater. Det er jo næsten blevet en tradition, at der er teateroplevelser i spil til Den Fynske Kulturpris. Og så har vi jo endelig en imponerende kulturhistorisk begivenhed i spil til prisen. Søsætningen af Ladbydragen, der tiltrak godt 4000 publikummer fra ind- og udland, siger Lene Høsthaab.

Prisfesten bliver i år holdt i Helios Teater i Faaborg. Ved festen vil skuespillerne Trine Pallesen og Jeppe Sand guide publikum igennem aftenen, efter sigende med vovede indslag i et samspil med teaterkandidaterne, husbandet og sangerinden Katinka.

Sangerinden Katinka vil stå for en del af underholdningen ved uddelingen af Den Fynske Kulturpris.
Sangerinden Katinka vil stå for en del af underholdningen ved uddelingen af Den Fynske Kulturpris.
Foto: PR-foto

De fem finalister

Her kan du læse fagjuryens begrundelser for udvælgelsen af de fem finalister:

Programkonceptet 'Det Ny Kgl. Teater' af Henrik Grimbäck og Teater Momentum i sæson 2016/2017

I anledningen af Teater Momentums 10 års jubilæum, blev det eksperimenterede storbyteater udsat for en endnu mere dristig kunstnerisk udfordring end vanligt. Under kunstnerisk ledelse af Henrik Grimbäck skulle Teater Momentums vol. 10 opføre nøjagtig det samme som Det Kgl. Skuespil i den tilsvarende sæson 2016/2017. Teater Momentum gik til opgaven ved bl.a. at arbejde med forskellige teaterformater og gennem radikale valg at skabe nye former for teaterformater. 

"Det Ny Kgl. Teater" er indstillet til Den Fynske Kulturpris, fordi det er innovativt, at teatret har turdet bruge sin lillesøsterstatus på en sjov og skæv måde. Det er muligt, at Teater Momentum ikke har de samme muskler og ressourcer som DKT, men det har ambitionerne og vovemodet til at skabe nye former for teaterformater, der inviterer et nyt publikum indenfor. Ikke mindst den yngre målgruppe, som ofte er svær at fange ind.

Her kan du se TV 2/FYNs udsendelse fra lanceringen af 'Det Ny Kgl. Teater':

 

Svendborg Graphic - en festival med fokus på tegneserier, spil og animation

Svendborg Graphic kunne opleves for første gang fra d. 30.januar- 5. februar 2017 og er et helt nyt bud på en festival i Danmark. Festivalen har den visuelle fortælling i fokus og præsenterer forbindelsen mellem tre medier: tegneserier, animation og spil. Samtidig har festivalen som målsætning at skabe oplevelser og læring til en bred målgruppe: til børn, ældre og dem midt i mellem. Festivalens aktiviteter har været kendetegnet af høj faglig og indholdsmæssig kvalitet og nogle af branchernes ypperste har leveret indhold til den.

Svendborg Graphic er indstillet til Den Fynske Kulturpris på grund af festivalens høje faglige ambitionsniveau og eksekvering. Det det bemærkelsesværdigt, at projektet har fået flot mediedækning både i de regionale og landsdækkende medier, hvilket formentlig kan tilskrives festivalens originale koncept. 

Her er TV 2/FYNs reportage fra Svendborg Graphic:

 

Heartland Festival 2016

Fra den 10.-11. juni 2016 blev den første udgave af Heartland Festival afholdt i den unikke og billedskønne ramme ved Egeskov Slot. Festivalen udmærker sig ved at byde på en bred pallette af kulturelle og kunstneriske oplevelser inden for 4 hovedkategorier: musik, samtaler, kunst og gastronomi. Alt sammen af en særdeles høj kvalitet. Ikke blot koncerterne, men også tiltaget med samtaler – eller de såkaldte talks – appellerede allerede under den første Heartland Festival til et talstærkt publikum, der gerne vil høre kendte kunstnere, debattører og eksperter fra ind og udland drøfte aktuelle problemstillinger og tendenser. 

Heartland Festival 2016 er indstillet til Den Fynske Kulturpris, fordi den brød rammerne for, hvad en festival kan byde på og skabte plads til både fest og fordybelse. Ord som forkælelse, sanselighed, skønhed og mangfoldighed kan knyttes til den første udgave af Heartland Festival, der både formåede at tiltrække børnefamilier, unge og ældre til.

Her er TV 2/FYNs sammendrag af oplevelserne fra Heartland Festival 2016:

 

Forestillingen 'Bertolt Brechts Svendborgdigte'

Digtsamlingen Svendborgdigte fra 1939 er skrevet af Bertolt Brecht, mens han boede i eksil i Svendborg.

Med forestillingen Bertolt Brecht Svendborgdigte har BaggårdTeatret forsøgt at sætte ord på Brechts tanker og den verden, som han levede i; den verden, som var i forandring, den verden, som han både elskede og frygtede.
Med stærke musiknumre fremført med stor nerve og poesi af Søren Huss, en simpel og effektfuld scenografi med et træ, der er ved at tabe sine blade og med stærke og dystre tekster, har forestillingen skabt et både skræmmende, rørende, aktuelt og tankevækkende univers for sit publikum.
Bertolt Brecht Svendborgdigte er indstillet til Den Fynske Kulturpris, fordi den gør det, som teater kan, når det er bedst: At skabe en refleksion og en dybere tanke, som giver publikum noget med hjem.

Her er TV 2/FYNs indslag om forestillingen:

 

Søsætningen af Ladbydragen 11. maj 2016

Vikingemuseet Ladby er museum for Danmarks hidtil eneste kendte vikingegrav, Ladbyskibet.

11. maj 2016 blev det muligt at søsætte en kopi af det oprindelige vikingeskib for øjnene af en stor publikumsskare.

Kopien er bygget lokalt ved Vikingemuseet Ladby og af lokale materialer efter gamle håndværksmetoder. Plankerne er kløvet, skibsnaglerne smedet og sejlet syet efter metoder, der ikke længere er dagligdagssyn i Danmark. 

Søsætningen af Ladbydragen er indstillet til Den Fynske Kulturpris, fordi søsætningen har været med til at sætte et stykke unik kulturarv ikke blot på den nationale, men også det internationale landkort. Godt 4000 mennesker besøgte Vikingemuseet Ladby for at overvære søsætningen – det er den hidtil største publikumstilstrømning museet har oplevet til dags dato, og dagen blev overværet af både lokale, nationale og internationale gæster.

Her er TV 2/FYNs reportage fra søsætningen:

 

 

Oversigt

    Oversigt