Fem udfordringer bekymrer Ældresagen: - De er gigantiske

Antallet af ældre over 80 år stiger voldsomt, og direktør i Ældresagen, Bjarne Hastrup, "kigger med stor ærefrygt på områdets udfordringer, fordi de er gigantiske".

De seneste dage har TV 2 Fyn og fyens.dk sat fokus på temaet "Hvem skal passe farmor?". I den forbindelse har vi bedt direktør i Ældresagen, Bjarne Hastrup, om at give et bud på de fem største udfordringer, der er på ældreområdet lige nu - og hvilke udfordringer han ser, der kommer. 

Og det er ikke småting, direktøren frygter.

- Jeg kigger på udfordringerne med stor ærefrygt, fordi de er gigantiske, siger Bjarne Hastrup til TV 2 Fyn.

Den allerstørste udfordring bliver at få nok til at iføre sig hjemmehjælperuniformen, da antallet af ældre over 80 år stiger langt hurtigere, end det lykkes at rekruttere medarbejdere.

- Man dropper ud af uddannelserne i større omfang end i andre fag samtidig med, at mange stopper tidligt for at gå over i andre erhverv. Man skal spørge medarbejderne: "Hvad skal der til for, at du vil blive" - jeg er sikker på, at svaret er arbejdsmiljøet, siger Bjarne Hastrup.

20.000 flere demente

Foruden nutidens fem store udfordringer, venter der endnu større problemer bare fire år ud i fremtiden, mener direktøren. 

- Vi ved, at antallet af demente vil blive forøget med 20.000 de næste fire år. Det er 20 procent flere end i dag. Vi får en kæmpeopgave med at skaffe den tilstrækkelige hjælp, fortæller Bjarne Hastrup.

- Den mere langsigtede udfordring er, at antallet af 80-årige vokser meget stærkt frem til 2040 med en vækstrate på 75 procent. Foran os står en ærefrygtindgydende gigantisk opgave. Den største velfærdsopgave bliver en plejeopgave.