Se, hvordan en sosu-assistent arbejder: - Der er mange ting, vi ikke når

TV 2 Fyn var med Winnie Just på arbejde for at se, hvad hun får sin dag til at gå med som social- og sundhedshjælper. En arbejdsdag, der gøres travlere af sygemeldinger og mangel på arbejdskraft.

Flere social- og sundhedshjælpere har oplevet at være skydeskiver i forbindelse med, at pårørende klager over mangelfuld ældrepleje.

TV 2 Fyn har været med social- og sundhedshjælper Winnie Just på arbejde for at se, hvordan hendes arbejdsdag ser ud.

Hun har arbejdet i 17 år i Assens Kommune, som i sommer blev kritiseret for mangelfuld ældrepleje, og hun fortæller, at det er en udfordring at få tid til det hele, især når der er sygemeldinger.

- Folk mangler indblik i, hvad vi laver. Vi har travlt, og der er mange ting, vi ikke når, men der er også rigtig mange ting, vi når, og som borgerne er rigtig glade for, siger Winnie Just.

quote Vi har travlt, og der er mange ting, vi ikke når, men der er også rigtig mange ting, vi når

Winnie Just

- Jeg går ikke så meget op i tiden. Jeg udfører mine opgaver, og så går jeg igen. Nogle steder bruger jeg lidt mere tid, og andre steder bruger jeg ikke så meget, forklarer hun.

Får gjort de vigtige ting

Da TV 2 Fyn er med hende på arbejde, har hun 14 borgere på sin besøgsliste i løbet af arbejdsdagen. Hun er glad for sit arbejde, selv om det kniber, når der er sygemeldinger, eller hvis vagterne ikke kan besættes.

- Det er dejligt at komme ud og hjælpe nogle mennesker, som har brug for det, og som er glade for, at vi kommer, siger Winnie Just.

- Vi har nok at se til, men vi får gjort de ting, der er vigtige at få gjort, fortæller hun.

Tema: Hvem skal passe farmor?

Ekstra presset af sygemeldinger

Men der er sygemeldinger, den dag TV 2 Fyn er med Winnie Just rundt til borgerne.

- Det er absolut ikke nemt. Vi er nødt til at putte nogen ind, for det skal deles ud, siger social- og sundhedshjælper Michelle Bendtsen, der arbejder på Sundhedscenter Holmely i Aarup, og som står for at omfordele opgaverne, når der er sygdom.

- Igen må vi sige, at borgerne får ikke den fulde tid, fordi vi har en sygemelding, der skal hentes ind. Det er bare skidesvært at være i, for vi ved godt, det går ud over borgerne hver eneste gang, og det går også ud over os selv, fordi vi skal løbe hurtigere, forklarer hun.

Leder: Sommeren har været en øjenåbner

En af årsagerne til, at ældreplejen bliver presset ved sygemeldinger, er, at det er svært for kommunen at rekruttere medarbejdere til ældreplejen.

Især i sommerferien har det været udfordrende. Her sagde 13 medarbejdere deres job op, og der kunne ikke skaffes ferieafløsere, så flere pårørende kritiserede ældreplejen for at være mangelfuld.

- Jeg tror, at sommeren har åbnet øjnene op for alle, og at det faktisk er et stort problem. Vi andre har vidst det i lang tid. Der har været arbejdet med, at flere skal i uddannelse, så det er ikke, fordi vi ikke har vidst, at det rør på sig. Vi ved godt, at velfærdsklemmen er der, men der er meget større opmærksomhed på det nu, siger Dorthea Lysemose, som er ledel af ældreplejen i Assens Kommune.

quote Jeg tror, at sommeren har lukket øjnene op på alle

Dorthea Lysemose

- Det, vi kan gøre, er selvfølgelig at sikre os, at vi er attraktive at være ansat hos. Så tager vi måske fra andre, fordi: Hvor mange er der overhovedet at tage af?

Kom og vær med: Kan vi gøre det bedre for de ældre?

Problemer med rekruttering

Det leder til det næste problem.

Der er brug for mange flere social- og sundhedsassistenter som Winnie Just i fremtiden.

Hvis Assens Kommune de kommende år skal sikre sig tilstrækkeligt med personale, skal der uddannes 50 procent flere elever end i dag.

Ifølge lederen af ældreplejen må borgerne i Assens Kommune forberede sig på at skulle klare mere selv i fremtiden, forudser hun.

Sosu-assistent: Vi løber hurtigere og springer over ting

Winnie Just mangler hele tiden uddannede kollegaer. I øjeblikket mangler hendes arbejdsplads to aftenvagter, to social- og sundhedsassistenter og to hjælpere i dagtimerne.

Med sygemeldinger oven i på dagen har det i sidste ende konsekvenser for borgerne.

- Det gør, at vi løber lidt hurtigere og springer nogle ting over, især kontakten, vi skal skabe til dem kniber lidt. Det med at få spurgt om de har godt, for hvis de ikke har, har vi så tid til at tage os af det, spørger Winnie Just.

I sidste uge forhandlede byrådet i Assens Kommune sig frem til et budgetforlig, hvor der især på ældre- og børneområdet er afsat flere penge. Derudover er der afsat 4,5 millioner kroner fordelt over tre år til at fastholde og rekruttere arbejdskraft på ældre- og sundhedsområdet.

Se hele indslaget om social- og sundhedshjælpernes hverdag.
Fotograf: Fotograf: Pernille Gram Redigering: Pernille Gram
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Oversigt

    Oversigt