Se kortet: Så mange penge bruger din kommune på ældre

Der er stor forskel på, hvor mange penge de fynske kommuner bruger per ældre over 67 år. Fra Langeland til Assens kommuner, der bruger henholdsvist flest og færrest penge, er forskellen over 18.000 kroner.

Knap 100.000 fynboer er 67 år eller ældre, men der er stor forskel på, hvor mange penge kommunerne bruger på dem. 

Tal fra Indenrigs- og Boligministeriet viser, at der et spænd på hele 18.863 kroner mellem Langeland Kommune, der bruger flest penge på sine god 3.900 borgere, der er 67 år eller ældre, og Assens Kommune, der bruger færrest penge. 

Den seneste opgørelse fra Danmarks Statistik viser, at lidt mere end 8.700 fynboer, der har fejret 67-års fødselsdag, er bosat i Assens Kommune, og kommunen bruger i gennemsnit 36.701 kroner per ældre, hvorimod Langeland Kommune bruger 55.564.

Bruger hver en krone

Det er dog ikke ensbetydende med, at det er bedre at være gammel på Langeland end i Assens, mener borgmester Søren Steen Andersen (V) i Assens Kommune.

- Den store opgave er at få mest ud af hver hundredekroneseddel, og vi hører heldigvis meget ros for vores ældrepleje, fortæller han til TV 2 Fyn. 

I kortet herunder kan du se, hvor mange penge din kommune bruger per ældre.

Søren Steen Andersen erkender dog, at Assens Kommune ligger lavt i forhold til de øvrige fynske kommuner.

- Udgangspunktet er lavt, det ved vi. Vi vil da rigtig gerne lægge flere penge ud til de ældre. I det budget, vi lige har lagt, har vi lagt 90 millioner kroner mere på området, fordi der kommer flere ældre, siger Søren Steen Andersen.

Samtidig forklarer han, at Assens Kommune for nu kan nøjes med 36.701 kroner per ældre ved at fokusere på rekruttering og rehabilitering, således at risikoen for, at borgerne ender i ældreplejen mindskes, og at udgifter til vikarer kan undgås. 

Hvem skal passe farmor?

Samtlige fynske kommuner bruger i 2021 flere penge per ældre end i 2018 - undtaget er dog Assens, der bruger en anelse færre.

I skemaet herunder kan du se, hvor mange penge din kommune har brugt på ældre de seneste fire år.

Kom og vær med: Kan vi gøre det lidt bedre?