I det fynske folks tjeneste

Vækstchef: Udgiftsrod skal ikke betales tilbage

De ansatte i Odense & Co. har ikke fulgt Odense Kommunes regler for transport, rejser og repræsentation. Men da udgifterne er afholdt i embeds medfør skal de ikke tilbagebetales, siger vækstchef.

Det kan godt være, at alt ikke er gået efter bogen og efter Odense kommunes interne regler, men ingen i Odense & Co. skal betale en krone tilbage af de over 800.000 kroner, der er brugt til rejser, kørsel og repræsentation i 2014 og 2015.

Det oplyser vækstchef Bjarke Wolmar til TV 2/Fyn, der har søgt aktindsigt i de omstridte udgifter, som Odense & Co. har haft inden for transport, rejser, overnatninger og repræsentation.

Ifølge Bjarke Wolmar, der selv først tiltrådte som chef i august 2015, skyldes det, at alle udgifter er afholdt i embeds medfør.

Der er altså ikke tale om, at man systematisk har beriget sig selv. Man har bare ikke overholdt kommunens interne regler.

Aktindsigten gælder udgifterne i Odense & Co. for hele 2014 og 2015. I efteråret 2015 fik Odense & Co. nedskrevet og præciseret de regler, som nu gælder for organisationen.

Det er Odenses stadsdirektør Stefan Birkebjerg, der bestilte evalueringsrapporten, som peger på en lang række uregelmæssigheder og brud på forvaltningsretslige principper i den offentligt-private organisation.

Rapporten blev behandlet på det seneste økonomiudvalgsmøde i Odense Kommune.

Det fremgår dog ikke klart af rapporten, hvor transport-, rejse- og repræsentationsreglerne er brudt.

Der tales i rapporten om "utilstrækkeligt fokus" på udgifterne, at Odense & Co, har haft forholdsvis mange transportudgifter til møder på Odense Rådhus, fordi man boede i Forskerparken frem til februar 2015, og at organisationen har haft en del rejseaktivitet inden- og udenlands.

Det understreges dog også, at Odense & Co. ha sat Odense på landkortet inden for events som Tinderbox, HCA Festivals og drone- og robotteknologi.

Også helt konkret har den halve snes ansatte i Odense & Co. sat Odense på land- og verdenskortet.

Der er besøg og overnatninger i  Edinburgh og Glasgow i Skotland, Madrid, Berlin, Lyon, Stockholm, Richmond, Phonix, Chicago og Austin i USA, Barcelona, London, Hong Kong, Kina, Oslo og Japan.

Ud over udgifter til transport, rejser, overnatninger og repræsentation har Odense & Co. haft lønudgifter på godt seks millioner kroner om året i perioden.

Samarbejdet med Odense Sport & Event, der er kommet i fokus i forbindelse med kommunens sponsorat til koncerten med Paul Simon og Sting, fylder også et par af udgiftsbilagene.

Der er afsat 7.700 kroner til et netværksmøde med Odense Sport og Event på Odense Rådhus og udbetalt 40.800 kroner til Odense Sport & Event i forbindelse med en trænings-landskamp mellem Danmark og Tyrkiet i september 2014.