I det fynske folks tjeneste

280 års jubilæum: 81.000 kroner til sømandsenker og ny flagstang

Noget bliver aldrig for gammelt, mener Kerteminde Skipper-Ligbærerlaug. Derfor fejrede de 280 års jubilæum med vanddyst og kys til fordel for en ny flagstang og sømandsenker.

00:43

Se her, hvordan Kerteminde Skipper-Ligbærerlaug fejrede 280 års jubilæum.

Selvom det er et 280 års jubilæum, så er der ikke meget nyt over det.

- Der er ikke den store forskel. Det er ens hver gang, fortæller et af medlemmerne, Kaj Martinussen.

Der var proppet i renæssancehavnen lørdag middag, da begravelsensforeningen Kerteminde Skipper-Ligbærerlaug fejrede 280 års jubilæum. Foreningen er det gamle fiskerierhvervs begravelsesforening fra 1737.

Er det Venedig? Nej, det er renæssancehavnen i Kerteminde. Foto: Pernille Gram

Kerteminde Skipper-ligbærerlaug er Danmarks ældste, og hvert tiende år går de rundt i et optog, hvor de samler penge ind til foreningen. Oprindeligt gik indsamlingen til begravelser. I dag går pengene også til festlige lejligheder. I følge medlem af lauget Kaj Martinussen var det en god fest. 

- Der var vist nogen, der opnåede et resultat, fortæller han.

Optoget ender ved havnen, hvor tilskuerne kan opleve en dyst ude på vandet. Her skal deltagerne fra lauget dyste i, hvem der først får skubbet den anden i vandet.

Der dystes med to årestav, hvor to mænd står på spidsen og skal vippe hinanden i baljen. Foto: Pernille Gram

Selvom det er en kold fornøjelse, så venter der en lille belønning på havnen. Mændene skal nemlig kysse den første kvinde, de får øje på, når de kommer i land. 

Det blev til et vådt kys, da en plaskvåd taber fra dysten fandt den første og den bedste pige på kajen. Foto: Pernille Gram

Løjerne løber af stablen hvert tiende år, og med igen for tredje gang var Kaj Martinussen.

- Det er spændende at kunne videreføre en tradition, som er så gammel, som den er. I år var det et fantastisk flot optog, hvor mange var med. Vi fik samlet 81.000 kroner ind i år, med sponsorater og det hele. Pengene skal gå til en ny flagstang, der trænger til at blive skiftet. Derudover hjælper det til at betale til enker, fortæller han.

Oprindeligt gik det indsamlede beløb til begravelser og enkerne bag sømændene, der var medlemmer i foreningen.

- De penge de får, det kan overhovedet ikke betale en begravelse længere. Så det er bare et symbolsk beløb. Men vores medlemmerne får en flagallé ved deres begravelse, fortæller han.

Skulle man overveje, om det er forsvarligt at lade mændene dyste over iskoldt vand med alkohol i blodet, så kan man være ganske rolig, beroligerer Kaj Martinussen.

- Deltagerne, der skal dyste, bliver tjekket af en læge om morgenen, om de kan komme i vandet, fortæller han.

01:25

Begravelsesforeningen Kerteminde Skipper-Ligbærerlaug har fejret 280 års jubilæum. Det skete helt efter de gode gamle traditioner.

Luk video