I det fynske folks tjeneste

29-årig får 130.000 kroner mere i løn efter “ækel” sag

For tre måneders arbejde fik en 29-årig mand fra Ukraine kun udbetalt 6.000 kroner i kontanter hos østfynsk virksomhed. Nu er der indgået forlig i sagen. 

For sit arbejde fik han kun udbetalt 6.000 kroner i kontanter, og derfor blev hans sag rejst af hans fagforening, 3F Østfyn, der nu har indgået forlig med Vg-Agro. Foto: Morten Urup Skov

29-årige Edhar Kordon arbejdede i tre måneder for den fynske landbrugsvirksomhed Vg-Agro, der ligger i nærheden Kerteminde og opererer på ti gårde på Østfyn.

Læs også Fik 2.000 kroner kontant i månedsløn i “ækel sag”: - Det er slavehandel

For sit arbejde fik han kun udbetalt 6.000 kroner i kontanter, og derfor blev hans sag rejst af hans fagforening, 3F Østfyn, der nu har indgået forlig med Vg-Agro.

- Jeg er meget taknemmelig for, at 3F kan hjælpe mig i min svære situation. Jeg er meget lykkelig for, at jeg nu får de penge, som jeg ikke kunne få, da jeg arbejdede for Vg-Agro, siger Edhar Kordon til Fagbladet 3F.

Ukraineren kan se frem til en efterbetaling på 130.000 kroner.

01:00

Ifølge faglig sekretær Hanne Pedersen fra 3F Østfyn er der tale om en grim sag om illegalt arbejde, hvor ukraineren og hans arbejdsgiver i Kerteminde ikke har haft papirerne i orden. Video: Morten Urup Skov / Jonas Mattsson

Luk video

Arbejdede illegalt

Ukraineren startede 13. december 2019 med at arbejde hos Vg-Agro. 

I januar 2020 gik det op for ham, at han arbejdede illegalt i Danmark, da han og virksomheden ikke havde styr på arbejds- og opholdstilladelserne.

Han stoppede med at arbejde på Fyn 7. februar og rejste to dage senere tilbage til sit hjemland. 

Både Fagbladet 3F og TV 2/Fyn har forgæves forsøgt at få en kommentar fra virksomheden. 

Ækel sag

Ifølge faglig sekretær Hanne Pedersen fra 3F Østfyn er der tale om en grim sag om illegalt arbejde, hvor ukraineren og hans arbejdsgiver i Kerteminde ikke har haft papirerne i orden. 

- Det er en rigtig ækel sag. Når man taler om, at folk får 2.000 kroner (om måneden, red.), og det ikke er for 37 timers arbejde om ugen, men for mange flere timers arbejde. Det er slavehandel, siger Hanne Pedersen til TV 2/Fyn. 

- Specielt fordi de er så useriøse, at de ikke får søgt hos de instanser, de skal, for at det er lovligt. Det er rigtig grimt, siger hun. 

3F: Typisk sag i landbruget

I branchen er det ifølge Hanne Pedersen ikke usædvanligt, at der slækkes lidt på arbejds- og opholdstilladelser i forbindelse med brug af udenlandsk arbejdskraft. 

- Det er en ret typisk sag inden for landbruget, at vi ser, at der kommer mange ukrainere herop, hvor folk omgås reglerne meget - både på løn og arbejds- og opholdstilladelser, forklarer Hanne Pedersen.

Sagen er også meldt til Fyns Politi, der er i gang med at behandle sagen.