Alvorligt byggesjusk: Rapport viser fare for stød og brand hos lejere i ombygget rådhus

Der er forøget risiko for stød og brand i flere lejligheder og fællesrum hos lejerne i det ombyggede rådhus i Langeskov. Det viser en rapport fra Sikkerhedsstyrelsen, der nu vil undersøge, om firmaet Grønnely bruger uautoriserede elinstallatører.

Forkert montering, manglende tilslutninger og uautoriserede kapslinger. 

Det er bare nogle få af de mange fejl i elinstallationerne, som Sikkerhedsstyrelsen har fundet i to af de 30 lejligheder i Grønnelys udlejningsejendom i Langeskov.

quote Det er da vildt ubehageligt at vide at man bor i en lejlighed, hvor der er risiko for at få stød og som risikerer at gå i brand

Simone Agerholm, lejer, Grønnely Haverne, Langeskov

I alt har Sikkerhedsstyrelsen fundet 11 forhold, hvor ”der er tale om forøget fare for stød og brand”. Det fremgår af en rapport, som TV 2 Fyn har fået aktindsigt i.

- Det er da vildt ubehageligt og utrygt at vide, at man bor i en ny lejlighed, hvor der så er risiko for at få stød, og som risikerer at gå i brand, siger Simone Agerholm, der har boet i en af de ombyggede lejligheder siden 1. november sidste år.

Flere anmeldelser

Sikkerhedsstyrelsen er en statslig myndighed, der fører kontrol med, at blandt andet el, vvs og kloakinstallationer bliver udført med autorisation og efter gældende lovgivning. 

7. januar aflagde styrelsen besøg ved det tidligere rådhus i Langeskov, der nu er ombygget til 30 udlejningsejendomme. Tilsynsbesøget kom efter flere anmeldelser fra lejere, som var bekymrede over elinstallationerne i deres lejligheder.

TV 2 Fyn har tidligere fortalt om omfattende byggesjusk i det ombyggede rådhus. Flere lejere har blandt andet klaget over utætte vvs-installationer, manglende varme, revner i vægge, skæve gulve og elendigt malerarbejde.

Bygge- og udlejningsfirmaet Grønnely har specialiseret sig i at opkøbe offentlige bygninger, der ikke længere er i brug, og ved hjælp af udenlandsk arbejdskraft ombygge dem til udlejningsejendomme. Firmaet har omkring ti udlejningsejendomme i hele landet, og de fleste steder melder lejerne om omfattende problemer med fejl, mangler og byggesjusk.

quote Nu har de sagt, at de kommer på onsdag og udbedrer fejlene. Men det hjælper jo ikke noget, hvis det igen er deres polske håndværkere, der kommer, for de aner ikke, hvad de laver

Simone Agerholm, lejer, Grønnely Haverne, Langeskov

I Gilleleje har Grønnely ombygget en nedlagt skole til 51 lejemål. Her fandt Sikkerhedsstyrelsen mere end tyve ulovlige elinstallationer sidste år.

Ulovligheder i alle rum

I Langeskov hos Simone Agerholm fandt Sikkerhedsstyrelsen ulovlige installationer i køkkenet, i soveværelset, i stuen, på terrassen og på badeværelset. I samtlige rum konstaterede Sikkerhedsstyrelsen, at der er tale om ”forøget fare for stød og brand”.

- Det kommer desværre ikke bag på mig, for der er så meget galt i vores lejligheder. Nu har de sagt, at de kommer på onsdag og udbedrer fejlene. Men det hjælper jo ikke noget, hvis det igen er deres polske håndværkere, der kommer, for de aner ikke, hvad de laver, siger Simone Agerholm.

Hos Mikkel Møller Kristensen, der har boet i sin lejlighed i Langeskov siden 1. november, fandt Sikkerhedsstyrelsen forøget fare for stød og brand på badeværelset, i køkkenet, i stuen og på terrassen.

- Det er da meget utrygt, men det kommer overhovedet ikke bag på mig efter alle de mange problemer, vi har haft, siger han. 

Sikkerhedsstyrelsen har desuden kontrolleret en gang, et kælderrum og to fællesrum. I det ene fællesrum måtte Sikkerhedsstyrelsen skaffe sig adgang med politiets hjælp. 

Lige som i lejlighederne blev der fundet ulovlige installationer alle steder, der "forøger risikoen for stød og brand".

Over 150 mulige fejl

Ifølge beboerne i både Gilleleje og Langeskov bliver både vvs-arbejde og elinstallationer udført af østeuropæisk arbejdskraft.

Sikkerhedsstyrelsen har fundet ulovligheder, der øger risikoen for brand og stød i flere lejligheder i Langeskov.

- Det er i hvert fald tydeligt, at arbejdet ikke bliver udført af profesionelle håndværkere, siger Mikkel Møller Kristensen.

Sikkerhedsstyrelsen vil efter fund af de mange ulovlige elinstallationer i Gilleleje og Langeskov undersøge, hvilke firmaer, der udfører el-arbejdet hos Grønnely.

- Vi indleder nu på baggrund af tilsynsbesøgende i Gilleleje og i Langeskov en undersøgelse af om Grønnely anvender autoriserede installatører, når de ombygger til lejelejligheder, siger kontorchef Søren Assenholt Muff fra Sikkerhedsstyrelsen.

Sikkerhedsstyrelsen har kun kontrolleret to af de 30 lejligheder i Langeskov. Hvis de andre lejligheder har samme antal ulovlige installationer, som i de to kontrollerede lejligheder, kan der potentielt være over 150 ulovlige elinstallationer i Grønnelys udlejningsejendomme i Langeskov.

Bygge- og udlejningsfirmaet Grønnely er ejet af brødrene Kristian og Peder Blak. TV 2 Fyn har flere gange forsøgt at få en kommentar fra de to brødre. 

Heller ikke mandag er det lykkedes at få en kommentar fra ejerne af Grønnely på de mange farlige elinstallationer i Langeskov. Kristian Blak smækker rører på, når TV2 Fyn beder om en kommentar.

Lejerne i Langeskov flyttede ind i deres lejligheder 1. november sidste år, selvom Kerteminde Kommune ikke havde givet Grønnely ibrugtagningstilladelser. 

Først midt i december gav Kerteminde Kommune ibrugtagningstilladelse til lejemålene, efter at brandsikkerheden var blevet godkendt af en certificeret brandrådgiver, der var udpeget af ejeren firmaet Grønnely.