Anmeldte forgæves brandtilsyn hos Grønnely: - Det er farligt for beboerne at bo på adressen

En byggesagsbehandler i Kerteminde Kommune klagede i november sidste år over, at en brandrådgiver havde godkendt brandsikkerheden ved byggefirmaet Grønnelys udlejningsejendom i Langeskov. Klagen blev afvist, selvom byggesagsbehandleren påpegede flere farlige fejl.

Fare for personskade og åbenlyse fejl i en brandrådgivers arbejde fik i november sidste år en byggesagsbehandler i Kerteminde Kommune til at anmelde en brandrådgiver til virksomheden DBI Certification A/S, der har bemyndigelse til at uddele og fratage certifikationer til brandrådgivere.

quote Vi mener, der kan være forhold i sagen, der kan betyde, at det er farligt for beboerne at bo på adressen og det er derfor vigtigt, at der bliver taget hånd om sagen

Byggesagsbehandler, Kerteminde Kommune

- Vi mener, der kan være forhold i sagen, der kan betyde, at det er farligt for beboerne at bo på adressen, og det er derfor vigtigt, at der bliver taget hånd om sagen, skrev sagsbehandleren i november sidste år. 

Det fremgår af dokumenter, som TV2 Fyn har fået adgang til via en aktindsigt.

Klagen blev sendt kort efter, at der var flyttet lejere ind i det ombyggede rådhus i Langeskov. Firmaet Grønnely havde ladet lejerne flytte ind, selvom Kerteminde Kommune ikke havde givet ibrugtagningstilladelse til lejemålene.

Som TV 2 Fyn tidligere har fortalt, har brødrene Kristian og Peder Blak fra Grønnely specialiseret sig i at opkøbe offentlige bygninger, der ikke længere er i brug, og ved hjælp af udenlandsk arbejdskraft ombygge dem til udlejningsejendomme.

Men mange steder i landet klager beboerne over omfattende byggesjusk i Grønnelys ejendomme. I Langeskov har lejerne blandt andet klaget over utætte vvs-installationer, manglende varme, revner i vægge, skæve gulve og elendigt malerarbejde.

Manglende flugtveje

Byggesagsbehandleren fra Kerteminde havde ved tilsyn på ejendommen i Langeskov vurderet, at der var flere fejl og mangler på ejendommen i forhold til brandsikkerheden. 

Et vindue, der var markeret som en redningsåbning kunne ikke åbnes. Flere flugtveje ledte ud til hævede terrasser, der betød, at man ikke kunne flygte den vej i tilfælde af brand. 

Et depotrum var slet ikke omfattet af kontrolrapporten. Og kontrolrapporten var udført 7. juli sidste år, selvom ombygningen af det tidligere rådhus til udlejningslejligheder slet ikke var færdig på det tidspunkt.

Forholdene fik i flere omgange Kerteminde Kommune til at anmelde den certificerede brandrådgiver til DBI Certification.

- Det er korrekt, at vi stillede os undrende over for det arbejde, der var udført af den certificerede brandrådgiver i forbindelse med sagen. Vi gjorde derfor det eneste vi kunne gøre, nemlig at anmelde brandrådgiveren til DBI Certification, skriver Puck Uhrenholdt, der er leder af afdelingen Byg, Miljø og GIS i Kerteminde Kommune.

Har handlet lovligt

Men anmeldelsen af den certificerede brandrådgiver blev afvist af DBI Certification.

- Efter at DBIC (DBI Certification) har foretaget en udvidet kontrol af et specifikt projekt, begrundet i indberetning fra Kerteminde Kommune, vurderes det hermed, at den certificerede brandrådgiver fortsat kan virke som certificeret brandrådgiver til Brandklasse 2, skrev DBI Certification i et svar til Kerteminde Kommune.

Baggrunden for, at anmeldelsen blev afvist er, at den certificerede brandrådgiver tilsyneladende har handlet helt efter loven, forklarer direktøren for DBI Brand & Sikring.

- Udgangspunktet er tillid til slutdokumentationen fra rådgiverteamets udførte kontroller, og man kan ifølge bekendtgørelsen ikke hænge en brandrådgiver op på, om han har kontrolleret en ejendom fysisk. 

- Brandrådgiveren udarbejder en kontrolplan med en række kontrolpunkter, men der er ingen krav om, at brandrådgiverne besigtiger de fysiske forhold, siger Ib Bertelsen, der er direktør i DBI Brand og Sikring, der har DBI Certification som datterselskab.

Rådgiverteamet, som direktøren henviser til, består blandt andet af Anders Heede Arkitekter, som Grønnely også arbejder sammen med i Nordsjælland. 

Kerteminde Kommunes klage over brandrådgiveren fik dog den effekt, at de brandforhold, som sagsbehandleren påpegede i sin klage til DBI Certification enten blev godkendt eller udbedret. 

quote Det er vigtigt at præcisere, at uanset hvor gerne vi end vil hjælpe vores borgere og virksomheder, må vi som kommune ikke må gøre noget vi ikke har hjemmel til

Puck Uhrenholdt, leder af afdelingen Byg, Miljø og GIS i Kerteminde Kommune.

Og efter en besigtigelse af de udvendige forhold på ejendommen i december, gav Kerteminde Kommune ibrugtagningstilladelse til, at Grønnely kunne lade lejerne bo lovligt i ejendommen.

Kommune må ikke hjælpe

Hos lejerne i Langeskov giver myndighedernes kontrol af brandsikkerheden dog ikke nogen mening.

- Nej, overhovedet ikke. Jeg føler, at de har forhastet det lidt. De er gået udenfor og har kigget på nogle tegninger, og stolet på det. De har jo ikke været inde i lejlighederne. Jeg synes, at det virker så useriøst, at man ikke har sørget for at tjekke tingene, siger Simone Agerholm, der flyttede ind i en lejlighed hos Grønnely i november sidste år.

Kerteminde Kommune forstår lejernes frustration, men mener ikke, at kommunen har nogle handlemuligheder.

quote Der er sket et skred i, hvordan hele lovgivningen er sat op. Det her er udtryk for en forfejlet erhvervsvenlighed.

Jørgen Dyrholm Jensen, driftsleder, Danske Lejere

- Det er vigtigt at præcisere, at uanset hvor gerne vi end vil hjælpe vores borgere og virksomheder, må vi som kommune ikke må gøre noget vi ikke har hjemmel til, og vi kan ikke handle inden for andre myndigheders kompetenceområder, siger Puck Uhrenholdt fra Kerteminde Kommune.

Forfejlet lovgivning

Ifølge lejerorganisationen Danske Lejere er den gal med lovgivningen, når brandsikkerheden kan blive godkendt, selvom der er åbenlyse fejl.

- Der er sket et skred i, hvordan hele lovgivningen er sat op. Det her er udtryk for en forfejlet erhvervsvenlighed. Man har en virkelighed, hvor kommunen faktisk ikke kontrollerer, men bare beror sig på erklæringer, siger driftsleder i Danske Lejere, Jørgen Dyrholm Jensen.

- Hvis ikke vores myndigheder laver kontrol, stikprøver eller hvad man kan finde ud af, så tilgodeser man jo de mindre seriøse virksomheder fremfor dem der viser pli og ordentlighed i forhold til hvad de foretager sig, siger han.

Få uger efter ibrugtagningstilladelsen konstaterede Sikkerhedsstyrelsen, at elinstallationerne i flere af lejlighederne ikke var udført efter retningslinjerne, og at risikoen for stød og brand var forøget.

Sikkerhedsstyrelsen er fortsat i gang med at sagsbehandle Grønnelys elinstallationer i Langeskov. 

Oversigt

    Oversigt