- Det er da bare en rigtig, rigtig uheldig sag.
Sådan lyder det fra medlem af Ældre-, Handicap- og Sundhedsudvalget i Kerteminde Kommune, Michael Nielsen fra Det Konservative Folkeparti.
Torsdag kunne TV 2 Fyn fortælle historien om 87-årige Bente Bach, der sammen med sin nu afdøde mand blev franarret 250.000 kroner af en hjemmehjælper ansat af Kerteminde Kommune.
Hjemmehjælperen var blevet ansat til trods for, at han havde en dom for tyveri med i bagagen - som Kerteminde Kommune godt kendte til, udover en ældre dom for databedrageri.
Politikerne i Kerteminde Kommune har også fulgt sagen tæt, og selvom sagen vækker forargelse, mener dem TV 2 Fyn har talt med ikke nødvendigvis, at kommunen burde have ageret anderledes i forbindelse med ansættelsen af manden.
- Jeg synes ikke, at vi skal stramme op, og det gør jeg selvfølgelig ikke, fordi vi skal have tillid til vores medarbejdere. Det er så sjældent, at sådan noget sker, og jeg tror, vi allerede har de rigtige værktøjer, fortæller Jan Johansen fra Socialdemokratiet, der er formand for Ældre-, Handicap- og Sundhedsudvalget i kommunen.
Svært at gardere sig
Både Michael Nielsen og Jan Johansen fortæller, at sagen er uden fortilfælde i Kerteminde Kommune.
- Det er svært at gardere sig 100 procent, når vi har med mennesker at gøre. Jeg er ikke sikker på, at vi kan undgå det her. Så længe, der er kyniske mennesker i verden, også af dem, der ikke har anmærkninger på straffeattesten, så kan det her ske, konstaterer Michael Nielsen.
Begge mener, at det bør give anledning til at kigge ind ad - uanset om proceduren bør strammes eller ej.
Tjekker straffeattester
- Jeg synes, at man skal kigge meget efter, hvad det er, der står på straffeattesten, og man skal være meget kritisk overfor, hvad der står på straffeattesten. De skal ud til sårbare borgere, så det skal vi holde fast i, siger Jan Johansen.
Hvilken type domme bør give ekstra anledning til at tjekke efter?
- Jamen, det er tyveri, bedrageri og hvis man snyder folk og bliver straffet for det. De må slet ikke lukkes ind. Ikke nødvendigvis resten af livet, men så længe det er på straffeattesten, bør de ikke lukkes ind. Det er min mening.
Denne hjemmehjælper havde jo netop en plet for tyveri. Hvad tænker du om, at han alligevel kunne blive ansat?
- Ja... Det er sket. Det burde ikke kunne ske, konstaterer formanden for udvalget.
Burde tage mere ansvar
En del af kritikken fra Jesper og Henrik Bach går på, at de ikke føler Kerteminde Kommune har hjulpet deres mor godt nok. De mener, at Kerteminde Kommune burde tage mere ansvar, når de selv har valgt at ansætte en mand med en blakket fortid.
- Jeg kan godt forstå, at sønnerne er frustrerede. De har jo set deres mor og far blive røvet for 250.000 kroner. Det ville jeg også blive, hvis mine forældre blev snydt på den måde, siger udvalgsformand Jan Johansen, og tilføjer:
- Jeg håber på, at de(familien, red.) har en advokat de snakker med, og som må kontakte kommunen, hvis vi har et ansvar overfor det her. Det kan jeg ikke sige, om vi har. Jeg er politiker. Ikke jurist, siger Jan Johansen videre.
Det synspunkt deler konservatives Michael Nielsen:
- Han er blevet dømt til at betale pengene tilbage, og jeg håber faktisk, og det her er et kald til ham, at han har så meget respekt i livet, at han gør alt, hvad han kan, for at betale pengene til den her ældre dame, som uforvarende er kommet til at give så meget tillid til et så udspekuleret menneske.
Chef for Ældre, Handicap og Sundhed i Kerteminde Kommune, Susanne Buch, har ikke ønsket at kommentere på sagen.