I det fynske folks tjeneste

Atom-borgmestre vil have mellemlager

Borgmestrene i de fem kommuner, der er udpeget som mulige depotområder til atomaffald, vil have regeringen til at deponere affaldet i et såkaldt mellemlager.

03:37

1 af 2

Borgmestrene fra Skive, Struer, Lolland og Kerteminde holdt torsdag møde for at fastlægge strategien for at undgå at én af kommunerne bliver udpeget som slutdeponerings-området for atomaffaldet fra Risø. Bornholm er også udpeget som muligt slutdeponeringsområde, men borgmesteren var forhindret i at deltage i dagens møde.

- Vi er blevet enige om at anbefale ministeren en mellemlagerløsning. Det er det mest økonomiske, og på den måde kommer ingen enkelt kommune til at betale prisen alene, siger Hans Luunbjerg, borgmester i Kerteminde, efter dagens møde.

En mellemlagerløsning består i at deponere atomaffaldet i tønder, og lave overvågning af affaldet i mindst 100 år. En slutdeponering er en endelig nedgravning i betonelementer, som i princippet skal ligge til evig tid.

- Et mellemlager kan ligge alle steder, og vi vil gerne spille ud med en konstruktiv løsning til ministeren i stedet for at vi bare siger nej til atomaffaldet, siger Hans Luunbjerg.

De fem borgmestre vil nu sende et brev til miljøministeren og 25. marts har de et møde i ministeriet, hvor de skal forklare deres synspunkter.