De fleste skoler på Fyn har forbud mod mobiler - ret irriterende, siger elever

En rundspørge blandt skolerne på Fyn viser, at de fleste har forbud mod mobiltelefoner i skoletiden. Irriterende og uden grund, siger to piger fra Langeskov Skole.

Det er forbudt at bruge mobiltelefonen i skoletiden på de fleste fynske skoler.

En rundspørge foretaget af TV 2 Fyn viser, at tre ud af fire skoler på Fyn har forbud mod mobiltelefoner, og derfor sætter TV 2 Fyn i denne uge fokus på brugen af mobiler og skærme under temaet mobilfri.

På Langeskov Skole får eleverne i fjerde til niende klasse eksempelvis låst deres telefoner inde, når de møder på skolen. Sådan har det været i et års tid.

Mobilerne er helt fjernet fra børnenes skoledag - også i pauserne - og det er der nogle elever, der er utilfredse med.

- Det er ret irriterende. Telefonen er en stor del af min hverdag, siger Melanie Wedel Weng, der går i ottende klasse.

- At de tager telefonerne i frikvarteret, forstår jeg ikke. Jeg synes ikke, de har nogen grund til det, tilføjer Sofia-Jasmin Lund Hansen, der går i niende klasse.

Hvad vil du bruge telefonen til i frikvarteret?

- Jeg kan sidde og skrive med mine forældre og venner. Jeg kan se Tiktok og Instagram, fortæller hun.

Skoleleder: Derfor er mobiler forbudt på skolen

Skolens ledelse er ikke enig med pigerne.

- De har nok forstyrrelser og skærmtid i løbet af en dag, siger skoleleder Klavs Norup Lauridsen.

- Vi vil gerne have, at der bliver noget mere socialt,  og man har øjenkontakt med hinanden i stedet for skærmkontakt, forklarer han.

Eleverne får låst deres telefoner inde, når skoledagen starter, og de får dem først igen, når de har fri.
Eleverne får låst deres telefoner inde, når skoledagen starter, og de får dem først igen, når de har fri.
Foto: Alex Syrik


Han og skolen har indført forbuddet for at forbedre elevernes trivsel og få mere nærvær i dagligheden.

Langeskov Skole er ikke alene om mobilforbuddet.

TV 2 Fyn har lavet en rundspørge blandt 200 fynske skoler. TV 2 Fyn har spurgt både folkeskoler, friskoler og ungdomsuddannelser.

Af de 110 skoler, der har svaret på undersøgelsen, har 81 af skolerne et helt eller delvist forbud mod brug af mobiltelefoner i skoletiden. 25 skoler har ikke noget forbud, mens 4 skoler har svaret ved ikke.

Det er dog vidt forskelligt, hvilke politikker der findes på de enkelte skoler på Fyn.

På Marslev Skole må mobiltelefonen eksempelvis gerne ligge i skoletasken i løbet af dagen, mens eksempelvis Rævebakkeskolen i Nyborg har et krav om, at telefonen er slukket i undervisningstiden.

Melanie Wedel Weng og Sofia-Jasmin Lund Hansen har svært ved at se, hvorfor de skal undvære deres mobiltelefoner i skolen. Det er dog langt fra alle skoler, der har forbud mod mobiltelefonen.
Melanie Wedel Weng og Sofia-Jasmin Lund Hansen har svært ved at se, hvorfor de skal undvære deres mobiltelefoner i skolen. Det er dog langt fra alle skoler, der har forbud mod mobiltelefonen.
Foto: Alex Syrik

Ryslinge Friskole har ligeledes et forbud, men forklarer, at skolen ser telefonen som et vigtigt arbejdsredskab, men der er et forbud, fordi telefonen samtidig er et for forstyrrende element, når lærerne skal undervise.  

Stressende uden telefon

Selv om ledelsen på Langeskov Skole håber, et forbud er med til at forbedre elevernes trivsel, mener hverken Melanie Wedel Weng eller Sofia-Jasmin Lund Hansen, at de efter et år uden telefoner i skolen har fået det bedre.

Kan det ikke føles som en lettelse, at du ikke hele tiden skal være på?

- Det synes jeg ikke. Det er stressende ikke at have min telefon på mig, siger Sofia-Jasmin Lund Hansen.

Se, hvordan reglerne for mobiltelefoner er på din lokale skole. 

I de yngste klasser på Langeskov Skole må eleverne have telefonerne i skoletasken, men de må ikke bruge telefonen i skoletiden.

Der er også 25 fynske skoler, der i rundspørgen fortæller, at der ikke er noget forbud mod mobiler.

Det gælder blandt andet Munkebo Skole og Ejby Skole, og her lyder forklaringen, at det er læreren, der bestemmer, hvornår eleverne må bruge telefonen i undervisningen, mens telefonen er tilladt uden restriktioner i pauserne.

Som et eksperiment forsøgte Faaborgegnens Efterskole at tage mobiltelefonen helt fra sine elever i tre uger. Det var hårdt for nogle elever, viste det sig.