Ekspert: Vilhelmsen-træk kan styrke SF

Vilhelmsen spiller højt spil med forslaget om mere magt til landsledelsen, vurderer kommentator.

Hvis SF's måske kommende formand Annette Vilhelmsen lykkes med at give mere magt til partiets landsledelse, kan det styrke partiets position internt i regeringen.

Men lykkes det ikke, risikerer SF at blive sat endnu mere uden for indflydelse.

Det vurderer Troels Mylenberg, chefredaktør for Fyns Amts Avis og politisk kommentator.

- Det vil give SF en mulighed for at sidde i baghånd i regeringssamarbejdet, så de har den sidste afgørende indflydelse - hvis det altså respekteres, siger Troels Mylenberg.

- Men det kan også være en enormt farlig kurs, for det kan også betyde, at S og R skubber SF endnu mere ud på et sidespor.

Annette Vilhelmsen siger i lørdagens udgave af Jyllands-Posten, at hun vil inddrage SF's medlemsvalgte landsledelse mere, end den bliver i dag.

- I første omgang skal landsledelsen give et mandat, man kan forhandle ud fra. Så skal man også have en inddragelse undervejs, og inden den endelige aftale ligger der, fortæller Vilhelmsen til avisen.

Hun tilføjer, at landsledelsen i tvivlstilfælde skal godkende færdige aftaler.

I dag giver landsledelsen SF-ministrene et mandat, som i hovedlinjer beskriver, hvad partiet kan og ikke kan acceptere.

Så er det op til ministrene at forhandle inden for mandatet, og sådan bør det blive ved med at være, mener Vilhelmsens modkandidat, sundhedsminister Astrid Krag.

Annette Vilhelmsen har gennem hele formandsvalgkampen talt for, at SF's bagland skal have mere indflydelse.

Forslaget om mere magt til landsledelsen er foreløbig den mest konkrete model, hun har lagt frem for, hvordan det skal ske i praksis, vurderer Troels Mylenberg.

- Man kan med sikkerhed sige, at det ikke gør det nemmere for SF at være i regering, siger han.

- Hvis man virkelig har en forventning om, hvordan man skal inddrage baglandet, så er det her jo en måde at gøre det på.

Med knap en uge tilbage af valgkampen opfatter Mylenberg fortsat formandsopgøret i SF som helt åbent.

- Det er blevet mere end et valg om, hvem der skal være den næste Villy Søvndal. Det er blevet et valg mellem medlemsdemokrati og topstyring, siger han.

- Det er meget mere end et SF-opgør. Det er en kamp mellem den gammeldags demokratiske forståelse af, hvad det vil sige at lave politik og design, spindoktorer, kommentatorer og Christiansborg-københavneri.

Oversigt

    Oversigt