I det fynske folks tjeneste

Eksperter: Send atomskrot til udlandet

Atomaffald fra Risø skal sendes til udlandet, mener to eksperter. Ingen juridiske grunde til at lade være.

Det er uforståeligt og tåbeligt, at de danske politikere arbejder på at begrave det omstridte atomaffald fra Risø i Danmark.

De bør i stedet sende det ud af landet, siger to eksperter til fagbladet Ingeniørens hjemmeside.

- Der er ingen fornuftigt forklaring på, at vi diskuterer at lægge det i Danmark, siger Peter Pagh, der er professor i miljøret ved Københavns Universitet og fortsætter:

Samme holdning har Bo Christiansen, der er geokemiker og post.doc. ved Københavns Universitet. Han arbejder med højradioaktivt affald og har i den forbindelse samarbejdet meget med sine svenske kolleger.

Han peger på, at det er så dyrt at begrave det i Danmark, at det ville være oplagt at sende affaldet til Sverige, hvor de allerede har depoter til radioaktivt affald.

- I forhold til det beløb jeg har set med en etableringspris på 600 millioner kroner plus drift i 300 år, ville det alt andet lige være en væsentlig synergi at gå sammen med svenskerne, som har væsentligt mere lav- og mellemradioaktivt materiale, siger han.

Netop Sverige har dog ifølge DR Nyhederne en lov, der forhindrer, at de kan modtage atomaffald.

- Vi skal følge de love, der findes, og den svenske lovgivning tillader os ikke at modtage affald fra andre lande, siger Berit Lundqvist, der er civilingeniør i kemiteknik på Svensk Kärnbränslehantering.

Selvom det skulle blive umuligt at eksportere affaldet til Sverige, er der ifølge Peter Pagh mulighed for, at andre lande i EU kan tage det.

- Der er ikke noget problem i at eksportere til andre lande. Det er klart, at man skal finde et EU-land, der er i stand til tage affaldet. Det er nok ikke så svært, men man skal også finde et land, der siger ja til at modtage atomaffaldet, lyder hans vurdering.