I det fynske folks tjeneste

Forskning: Lindø skabte grundlaget for roboteventyr

Et nyt stor forskningsprojekt skal belyse sammenhængen mellem det nu lukkede Lindø-værft og det store antal robotvirksomheder på Fyn.

Den 24. november 2011 blev det markante stålskilt over portvagten på Lindø taget ned. Foto: Ole Holbech

Da Lindøværftet lukkede, blev det tolket som et symbol på, at Danmark nu stort set havde lukket og slukket for traditionel industriproduktion.

Men måske er det netop arven fra Lindø-værftet, der har gjort Fyn til et mekka for robotvirksomheder. Det skal et nyt forskningeprojekt forsøge at belyse.

Meget tyder i hvert fald på, at netop dét var grundlaget for den fynske robotklynges opståen, forklarer SDU-professor Jeppe Nevers.

Læs også Gigant gennem Storebælt tirsdag

Forskning i robotterne

Professor Jeppe Nevers fra Center for Maritim- og Erhvervshistorie på Syddansk Universitet samarbejder med Odense Bys Museer og Industrimuseet i Horsens om projektet, der er støttet med 4,5 millioner kroner fra Velux Fondens museumssatsning.

- Den fynske robotklynge bygger på en fascinerende historie, som endnu ikke er udfoldet forskningsmæssigt. Allerede i 1980’erne begyndte det Mærsk-ejede Odense Staalskibsværft og Odense Universitet et samarbejde omkring udvikling af robotter til produktionen, siger Jeppe Nevers til sdu.dk.

- Det var en periode, hvor universitetet var begyndt at orientere sig mere mod erhvervslivet, og denne idé om, at forskernes viden skulle bruges til noget, blev i løbet af det følgende årti udfoldet med først Forskerparken og siden hen Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet.

Læs også Hjælp på vej til fyrede fra Lindø

På Fyn skete noget overraskende

På Lindøværftet arbejdede der op mod 100 mand i udviklingsafdelingen, deres samarbejde med SDU var medvirkende til udviklingen inden for robotområdet.

- Da Lindø-værftet lukkede, bekræftede det umiddelbart den velkendte fortælling om, at klassiske industrivirksomheder ikke overlever, og at fremtidens samfund ikke er et industrisamfund. Men på Fyn skete noget overraskende. Der voksede ny industri frem. Satsningen på robotter både på værftet og på universitetet førte til, at der nu var en masse højt kvalificerede hænder ledige, siger Jeppe Nevers til sdu.dk.