Fund af fugleinfluenza i fynsk hobbybesætning

Det første fund af fungleinfluenza i en dansk tambesætning er sket hos en hobbyavler i Hundslev ved Kerteminde. Fundet kan blive til stor skade for danske erhvervsfjerkræavlere.

Fødevarestyrelsen oplyser, at der er tale om fugleinfluenza af typen H 5. Fødevareregion Syd har torsdag aflivet alt fjerkræ i besætningen og politiet har oprettet en beskyttelseszone på tre km. og en overvågningszone på 10 km. rundt om ejendommen.

Fra torsdag morgen er flytning af fugle forbudt på hele Fyn, oplyser Peter Bagge, Beredskabscenter Syd.

Beredskabscentret er i gang med at sende breve ud til omkring 200 fjerkræavlere med forholdsregler i forbindelse med fundet.

Meldte sig sent

Ejeren af besætningen har i alt haft 100 fugle. I begyndelsen af maj begyndte hans dyr at dø på stribe uden at han meldte ud om det, oplyser Peter Bagge fra Beredskabscenter Syd.

Da omkring 50 af dyrene var døde henvendte ejeren sig anonymt til myndighederne, som til sidst fik ham overbevist om at sende dyr til undersøgelse.

Sent onsdag konstaterede myndighederne, at der er tale om fugleinfluenza af typen H 5.

- Det kommer som en overraskelse. Nu troede vi lige, det var på retur, siger Peter Bagge.

Bekymring i fjerkræbranchen

Selvom der er tale om en hobbybesætning, kan udbruddet alligevel få konsekvenser for den danske eksport af fjerkræ til lande uden for EU.

Fødevarestyrelsen oplyser således, at det må forventes, at en række lande uden for EU vil lukke for al handel eller en del af handlen med fjerkræ og fjerkræprodukter fra Danmark.

Foreløbigt har de danske myndigheder valgt at standse al eksport af fjerkræ fra Fyn.

Formanden for Det Danske Fjerkræråd, Jens P. Rønsholdt, siger til Ritzau, at folk, der ikke lytter til myndighedernes råd og kører friløb, løber en stor risiko.

- De er ikke særligt solidariske overfor dem, der har fjerkræ som erhverv, siger han.

Han tilføjer, at han håber, myndighedernes håndtering, og den lave risiko for at overføre smitte til erhvervsbesætninger hindrer de store konsekvenser.