Fyns Politi frygter selvtægt efter videodeling af overfald

Fyns Politi advarer mod delingen af en video med overfaldet på en 11-årig dreng. Det er ulovligt i sig selv, men kan også føre til selvtægt, frygter politiet.

Et voldeligt overfald af en 11-årig dreng fra Munkebo blev torsdag filmet og efterfølgende delt på de sociale medier. 

I videoen bliver drengen blandt andet slået, sparket og ydmyget af maskerede gerningsmænd, og selvom delingen af videoen i sig selv er ulovlig, frygter Fyns Politi, at det kan føre til en anden ulovlig handling. Selvtægt.

Kort tid efter videoen blev delt på sociale medier, reagerede flere ved at skrive navn, alder, profilbillede og adresse på en person, de henviser til som gerningsmanden. Og det kan ifølge politiet være farligt. 

- Når det florerer på de sociale medier, er der opfordringer til selvtægt, og så er der en fare for, at folk laver selvtægt, og det er strafbart, siger politikommissær Ulrik Lorenzen.

Fyns Politi fik anmeldelsen af overfaldet 27. maj klokken 22.10, og selvom politikommissæren ikke har kommentarer til selve efterforskningen, fortæller han, at der endnu ikke er afhørte eller sigtede i sagen, som efterforskes som en straffesag. 

- Det, hele vores retssystem bygger på, er, at folk ikke skal begå selvtægt. De skal anmeldes til politiet, og vi skal efterforske sagen, og det gør vi selvfølgelig, siger politikommissæren.

Voldsomt indhold 

Den 11-årige blev under overfaldet blandt andet sparket og forsøgt trampet i hovedet. Derfor er der mulighed for, at gerningsmanden kan blive dømt for grov vold efter straffelovens paragraf 245. 

- Det er selvfølgelig enerverende at se på video, siger politikommissær Ulrik Lorenzen. 

De alvorlige hændelser er først og fremmest en sag for politiet, men Kerteminde Kommune vil i den kommende tid være opmærksom på følger af sagen. 

quote Sagen bliver dybt kompliceret af, at der er den her video

Annemette Winther, Børn- og Ungechef i Kerteminde Kommune

- Det er en voldsom sag, helt forfærdelig og ulykke for alle dem, der er involveret. Det er slet ikke meningen, at børn eller unge skal være involveret i noget så frygteligt, siger Annemette Winther, der er børn- og ungechef i Kerteminde Kommune. 

Kommunen vil derfor tage hånd om børnene på begge sider af det kamera, der filmede overfaldet. 

- Sagen bliver dybt kompliceret af, at der er den her video, siger Annemette Winther. 

Får tip via sociale medier

Fyns Politi opfordrer først og fremmest via medierne til at stoppe videodelingen og har derudover mulighed for at kontakte Facebook for at få videoen fjernet. 

Det er dog ikke et greb, man har valgt at bruge. 

- Vi opfordrer forældrene til at kigge deres børn over skulderen, om hvad de har liggende på deres computer. Skulle de have overfaldsvideoen liggende, så få den slettet, så den ikke bliver delt, siger Ulrik Lorenzen.

Det samme gør kommunen. 

- Vi prøver at minde om, at det faktisk er ulovligt at dele den her video. Det er for, at der ikke er flere, der skal komme i klemme i at gøre noget kriminelt i den her sag, og det er også, fordi det er en skrækkelig video. Det er slet ikke noget, børn, unge eller voksne - for den sags skyld - skal se, siger Annemette Winther. 

Imens efterforskes sagen af politiet, der har fået tip og henvendelser på netop de sociale medier. Politikommissæren vil ikke oplyse alderen på den formodede gerningsmand, men henviser i den forbindelse til forlydender på sociale medier. 

- Jeg har også lyttet til de sociale medier, og hvad der bliver sagt på dem. Der fremgår det, at den navngivne person er mindreårig, siger han. 


Oversigt

    Oversigt