I det fynske folks tjeneste

Fynske fiskere frygter dødsstødet: EU-topchef på besøg

Der skal tales fiskekvoter og frygt for, at det fynske fiskeri dør, når EU-Kommissionens topchef gæster Kerteminde fredag.

Foto: Jonas Bertelsen

Kerteminde Kommune og fiskerne har sammen inviteret direktøren i EU-Kommissionens afdeling for fiskeriforvaltning, Bernhard Friess, til fiskerihavnen i Kerteminde. 

Besøget skyldes frygten for, at EU-Kommissionen vælger at følge de anbefalinger, som ICES (Det Internationale Havundersøglelsesråd) lægger op til. 

 

Hans Luunbjerg, Borgmester i Kerteminde

Det vil være dødsstødet for havnens fiskeri, og det vil ramme kommunen hårdt – ikke kun økonomisk men også kulturelt. 

Det vil nemlig kunne betyde, at torskekvoten i 2017 bliver reduceret med op til 90 procent.

- Det vil være dødsstødet for havnens fiskeri, og det vil ramme kommunen hårdt – ikke kun økonomisk men også kulturelt. Vi har i kommunen arbejdet hårdt på at bruge erhvervsfiskeriet som et brand, og det vil vi miste, hvis Kommissionen følger den biologiske rådgivning, siger borgmester Hans Luunbjerg (V).

- Jeg håber naturligvis, at besøget vil føre til, at EU-Kommissionen husker på, at det ikke kun handler om fiskebestande, men i høj grad også om mennesker, når de fastsætter næste års fiskekvoter, tilføjer Hans Luunbjerg.

 

19:13

Se dokumentaren fra Bagenkop: TV 2/FYN går tæt på fiskerne i Bagenkop, der kæmper for overlevelse. 

Luk video

De lokale fiskere vil også være tilstede under besøget. Og så er Allan Buch, der repræsenterer erhvervsfiskere fra hele den vestlige del af Østersøen, klar til at fortælle EU-topchefen om konsekvenserne. 

- Fiskeriet i den vestlige Østersø vil reelt lukke ned, hvis EU skærer 90 procent af kvoten væk. Det fjerner fundamentet for fiskeriet, så der fremover ikke vil blive landet fisk rundt omkring på Fyn, langs Bælterne og i det Sydfynske Øhav. Det får voldsomme konsekvenser, siger Allan Buch.

 

Konsekvenser i Kerteminde

*En ny analyse viser, at Kerteminde vil miste 15 arbejdspladser, der kan henføres direkte til fiskeriet, men at det i alt vil føre til tab af 76 arbejdspladser i hele kommunen.

*Det er altså ikke kun fiskeriet, der bliver berørt, hvis fiskeriet bliver lukket ned, skriver Kerteminde Kommune.

*Det har naturligvis også en betydning for kommunen rent økonomisk. Her viser analysen, at det direkte tab i omsætning fra fiskeriet vil være på 16 millioner kroner, mens den samlede omsætning i kommunen vil lide et tab på 65 millioner kroner.

 

01:04 Luk video