Gæs fløj forbi Kerteminde

Knortegæssene fløj forbi Johannes Larsen Museet, da den fynske kunstners maleri, "Regntykning med knortegæs", gik for højeste bud.

Erland Porsmose, direktør ved Johannes Larsen Museet, ærgrer sig.

Han mødte ellers op til auktion med 900.000 kroner på hånden. Så mange penge har han ikke tidligere haft mellem hænderne. Men det lykkedes altså ikke for Erland Porsmose at få Larsens knortegæs til at lande i Kerteminde.

Gæssene skiftede kurs

- Maleriet skulle have hængt, så knortegæssene, set med beskuerens øjne, var på vej ud af vinduet med flugt over Kerteminde Fjord, siger Erland Porsmose.

Og netop den regnvåde luft, den opløste horisont og det støvede lys, er det, der betager os som beskuere, skrev auktionshuset Bruun Rasmussen i sit katalog forud for auktionen.

Larsen blandt sværvægtere

Johannes Larsen malede "Regntykning med knortegæs" i 1908. Dengang var han 41 år gammel og kunne tjene omkring ti tusinde kroner på et maleri. I går, onsdag, gik et af hans værker så for i alt 1.040.000.

Selvom hans motivvalg spændte vidt - med hovedvægt på naturskildringer - er han for eftertiden blevet stående som "fuglemaleren".

Museumsdirektør er fortrøstningsfuld

Knortegæssene fløj forbi Johannes Larsen Museet i denne omgang. Erland Porsmose er dog tilfreds med, at maleriet bliver på danske hænder.  

Også selv om det efter 99 år i privat eje går direkte videre til en privat samler.