Glæde blandt borgerne: Sluse bliver en realitet

Nu skal det være slut med oversvømmelser lød budskabet på lørdagens borgermøde. Kerteminde Kommune har besluttet at bygge en højvandssluse.

Der var stor glæde til borgermødet i Kerteminde lørdag, hvor mere end 100 borgere var mødt op. Her blev det fremlagt, hvordan slusen i havnemundingen skal finansieres. For slusen, der skal forhindre fremtidige oversvømmelser langs kysten, bliver nu en realitet. 

- Jeg synes, det er et godt forslag. Det er bare om at komme i gang, og jo hurtigere, jo bedre, siger en af de fremmødte til borgermødet, Helle Fly Andersen fra Kerteminde.

Byrådet vedtog torsdag en finansieringsplan for byggeriet, og det er ifølge borgerne ikke et øjeblik for tidligt.

- Os, der kan huske 2006, synes, at det længe har været nødvendigt at gøre noget, siger Helly Fly Andersen.

Sådan så det ud under oversvømmelsen i november 2006. Her anmeldte 508 borgere skader for i alt 54,8 millioner kroner - eller hvad der svarer til 108.000 kroner per husstand.
Sådan så det ud under oversvømmelsen i november 2006. Her anmeldte 508 borgere skader for i alt 54,8 millioner kroner - eller hvad der svarer til 108.000 kroner per husstand.

Der har været store oversvømmelser i Kerteminde, og det er mange af borgerne trætte af. Det går nemlig ud over glæden ved at bo ved vandet, og ikke mindst går det ud over ejendomsværdien.

Det er en Kertemindemodel

Idéen til slusen har været i støbeskeen i 10 år, siden en lokal ildsjæl var på ferie i Venedig, og tilfældigvis kom til at se, hvordan man var ved at bygge sluser der.

- Kan de gøre det i Venedig, så kan vi saftsuseme også i Kerteminde, siger Leif "Romsø" Hansen.

Efter at have været i gang med idéen i 10 år, er Leif "Romsø" Hansen glad for, at kommunen med støtte fra Realdania endelig træder til og går videre med projektet.

Leif "Romsø" Hansen fortæller, hvordan idéen til slusen blev til.

Skræmmende store summer

Over de seneste 10 år er der blevet udbetalt 76 millioner kroner i erstatning til mere end 500 husstande i Kerteminde Kommune. Derfor virker det ifølge både politikere og borgerne som ren logik, at man nu bruger omkring 40 millioner kroner på at bygge en sluse.

Slusen bliver finansieret af både kommunen og private borgere. Der er lavet en slags pointsystem for at dele finansieringen op blandt borgere og virksomheder. Kort fortalt vil det sige, at huse, der ligger lavt ud til kysten skal betale mere end huse, der ligger højt og har lavere risiko for at blive ramt af oversvømmelser. Generelt tæller offentlige bygninger og installationer højere end private.

I gennemsnit vil en parcelhusejer komme til at betale 1000 kroner årligt over 25 år for kystsikringen. 

Formand for Miljø- og teknikudvalget fortæller om finansieringen for slusen

Borgmester Hans Luunbjerg, Venstre, håber på, at slusen kan inspirere andre kommuner med samme problemer, og måske endda blive en handelsvare, som kan gavne erhvervet i kommunen.

- Vi kan jo nævne, Odense Fjord, som også står med den slags problemer. Derfor kan det her sagtens blive en god handelsvare for de entreprenører, som deltager i projektet, siger Hans Luunbjerg.

Borgmester Hans Luunbjerg fortæller, at han er stolt af at have borgere, der kommer med den slags idéer

 

Oversigt

    Oversigt