Godt nyt til Kerteminde om atom-affald

Borgmestre i Kerteminde og fire andre kommuner håber nu på at få mere viden om processen frem mod en løsning for affaldet fra Risø.

Der bliver nu nedsat en dialoggruppe, som skal følge processen med at finde en placering til atomaffaldet fra Forsøgsstation Risø.

Dermed får borgmestrene fra de fem kommuner, som er i spil til at huse affaldet, deres ønske opfyldt, oplyser Skives borgmester, Flemming Eskildsen (V), efter et møde torsdag med sundhedsminister Astrid Krag (SF). Han betegner mødet som positivt og konstruktivt.

- Man har nu lyttet til noget af det, vi har sagt. Til gengæld er vi fortsat i spil. På den ene side vil vi gerne have, at tingene gøres ordentligt. På den anden side har det faktisk sat al hushandel og udvikling i stå hos flere af os, siger Flemming Eskildsen til Ritzau.

Embedsmændene i følgegruppen skal mødes, når der sker nye udviklinger i sagen. Alle de fem kommuner - Skive, Struer, Kerteminde, Lolland og Bornholm - afviser kategorisk at huse de 5000-10.000 ton affald.

Folketinget vedtog i 2003, at det lav- og mellemradioaktive affald skal placeres i et slutdepot. Her skal det skal ligge urørt i mindst 300 år.

Men i 2012 viste der sig efter kommunernes voldsomme protester et politisk flertal for også at undersøge to andre løsninger: Enten at eksportere affaldet til et andet land, som har større erfaring på området end Danmark - eller lade det ligge i et midlertidigt lager.

- Der har indtil nu været alt for meget fokus på teknik og geologi, men nu skal til det at handle om det liv, der leves over jorden, og den betydning, atomaffaldet har på det, siger Skive-borgmester Flemming Eskildsen.

Han har sammen med borgmestrene fra de fire andre kommuner indgået en "musketer-ed", så kommunerne lover hinanden at kæmpe imod, lige meget hvem af dem, der måtte ende med affaldet.

Borgmestrene har også peget på muligheden af at lade affaldet ligge på Risø i Roskilde Kommune, hvor det har ligget hidtil. Men borgmester Joy Mogensen (S) afviser forslaget. Ifølge geologiske undersøgelser er Roskilde heller ikke ideel til Risø-affaldet.

Oversigt

    Oversigt