Grønnely risikerer politianmeldelse: - Når jeg tænder emhætten, så starter udluftningen på badeværelset

Byggefirmaet Grønnely risikerer nu at blive meldt til politiet, fordi firmaet ikke har dokumenteret, at elinstallationerne i det ombyggede rådhus i Langeskov er udført af autoriserede installatører.

Betina Marlene Rasmussen bor i en af Grønnelys lejligheder. Hun oplever, at hendes elinstallationer opfører sig mærkeligt.

- Når jeg tænder emhætten, så starter udluftningen ude på badeværelset, fortæller hun. 

Annelis Jacobsen har også boet i en af lejlighederne siden november sidste år. Hendes elektriske apparater virker heller ikke efter hensigten.

- Emhætten går ud, når jeg står og laver mad, og det sker hver gang, siger hun.

Maler lavede elarbejde

Ifølge beboerne er der måske en forklaring på, at nogle af lejlighedernes elinstallationer opfører sig meget mærkeligt.

- Der var en mand i gang med at lave et spot i mit køkken, der ikke virkede, og da han gav op halvvejs, kom maleren, der var i gang med at male i soveværelset ud og fortsatte med elarbejdet. Det var jeg da megautryg ved, for han var jo maler, siger Simone Agerholm, der ligeledes bor i en lejlighed i det ombyggede rådhus.

Som TV 2 Fyn tidligere har fortalt, har brødrene Kristian og Peder Blak fra Grønnely specialiseret sig i at opkøbe offentlige bygninger, der ikke længere er i brug, og ved hjælp af udenlandsk arbejdskraft ombygge dem til udlejningsejendomme. 

Men mange steder i landet klager beboerne over omfattende byggesjusk i Grønnelys ejendomme. I Langeskov har lejerne blandt andet klaget over utætte vvs-installationer, manglende varme, revner i vægge, skæve gulve og elendigt malerarbejde.

quote Installationerne kom meget bag på dem. De gav udtryk for, at det i hvert fald ikke kunne være danske eller faglærte håndværkere, der havde lavet det

Mikkel Møller Kristensen, lejer ved Grønnely, Langeskov

- Min forventning var, at det var perfekte lejligheder. Der stod jo, at det var eksklusive lejligheder, men det finder man hurtigt ud af, at det ikke er. Ordet passer slet ikke, siger Annelis Jacobsen.

14 alvorlige fejl

Sikkerhedsstyrelsen konstaterede i januar, at 14 elinstallationer i to af de 30 lejligheder og i et fællesrum havde alvorlige fejl og mangler og var udført, så der var forøget risiko for brand og stød.

- Det, synes jeg, er forfærdeligt, og det gør mig meget utryg. Jeg håber ikke, at der går ild i en lejlighed. Det er jo ganske forfærdeligt at tænke på, siger Annelis Jacobsen. 

I to af lejlighederne er elinstallationer blevet repareret af en autoriseret elektriker. Det skete, fordi Mikkel Møller Kristensen selv konstaterede, at der var noget galt på loftet.

- Jeg er jo selv håndværker og kender flere elektrikere, så jeg har set, hvordan man laver det. Og det var tydeligt, at ledningerne på loftet ikke var samlet og sat i dåser, som reglerne kræver, siger han. 

Derfor klagede han til Sikkerhedsstyrelsen, og ved et tilsyn blev der altså fundet 14 alvorlige fejl i to lejligheder og på et fællesareal. I første omgang forsøgte Grønnely at lade deres egne østeuropæiske medarbejdere udbedre fejlene.

Kender du til byggesjusk?

- Nu havde vi ligesom på skrift, at det skulle være autoriserede håndværkere, så jeg nægtede dem faktisk at komme ind og lave det, siger Mikkel Møller Kristensen. 

Kort efter kom firmaet CR Electric, der har afdelinger i både Roskilde og Fredericia og er autoriseret til at udføre elarbejde.

- Installationerne kom meget bag på dem. De gav udtryk for, at det i hvert fald ikke kunne være danske eller faglærte håndværkere, der havde lavet det, siger Mikkel Møller Kristensen.

Føler sig utryg

Men elinstallationerne i 28 ud af de 30 lejligheder har ifølge beboerne stadig ikke fået tjekket deres elektricitet af en autoriseret installatør. 

Betina Marlene Rasmussen har slet ikke haft besøg af en elinstallatør, efter fejlene blev fundet, og Annelis Jacobsen har kun haft besøg af østeuropæiske medarbejdere.

Det skaber utryghed i store dele af ejendommen.

- Det eneste jeg føler mig tryg ved er, at jeg ikke får stød, når jeg rør en kontakt. Men det gør mig ikke tryg, når jeg lægger mig ind i sengen og tænker, hvad sker der inde ved siden af. Opstår der en brand eller får min nabo lige pludselig stød derinde, spørger Mikkel Møller Kristensen.

Der er problemer med elinstallationerne i flere af lejlighederne i Langeskov.
Der er problemer med elinstallationerne i flere af lejlighederne i Langeskov.
Foto: Ebbe Lawaetz

Hvis de resterende 28 lejemål har samme fejl, som der blev fundet hos Simone Agerholm og Mikkel Møller Kristensen, kan der være omkring 150 farlige elinstallationer i Grønnelys ejendom i Langeskov.

- Når Sikkerhedsstyrelsen har været inde og tjekke to lejligheder og fundet fejl vedrørende el og brandfare, så synes jeg, at det er mærkeligt og uforståeligt, at Sikkerhedsstyrelsen ikke selv tager skridt til at undersøge resten af lejlighederne. I hvert fald ifølge min opfattelse, så er der meget stor sandsynlighed for, at det også er galt andre steder, siger Elna Mahlberg, der er nabo til Mikkel Møller Kristensen. 

Uenighed mellem virksomheder

Sikkerhedsstyrelsen fremsendte sidst i januar en såkaldt partshøring til firmaet Grønnely, og bad firmaet om at udbedre fejlene. Samtidig indledte Sikkerhedsstyrelsen en undersøgelse af, om Grønnely har brugt autoriserede installatører, som loven kræver på deres byggerier i både Langeskov og Gilleleje.

Men selvom Sikkerhedsstyrelsen har rykket Grønnely to gange, så har firmaet ifølge Sikkerhedsstyrelsen endnu ikke fremsendt dokumentation for, at de 14 fejl er blevet udbedret. Det viser nogle af de mange dokumenter i sagen, som TV 2 Fyn har fået aktindsigt i.

quote Bygherren ikke har pligt til at sende oplysninger eller dokumentation, hvis vedkommende derved bringer sig selv i en strafbar position

Evy Boe Madsen, vicedirektør, Sikkerhedsstyrelsen

Da Sikkerhedsstyrelsen bad Grønnely om at dokumentere, at elinstallationerne i Langeskov er udført af autoriserede installatører, fremsendte Grønnely en faktura fra firmaet CR Electric, som dokumentation.

Men på fakturaen fra september sidste år, er de ydelser som CR Electric har udført, streget over, og den eneste information er, at CR Electric har udført arbejde for 328.125 kroner.

Sikkerhedsstyrelsen henvendte sig i starten af marts til CR Electric for at få en forklaring på de ulovlige elinstallationer, som firmaet ifølge Grønnely, står for udbedringen af i både Gilleleje og i Langeskov.

Installatør kender ikke til fejl

Mandag i denne uge kom svaret fra CR Electric. Firmaet afviser, at de har udført de fejlbehæftede installationer i lejlighederne på de to byggerier.

- Vi har været involveret i dele af byggeriet. Vores opgave bestod i levering og installering af ny hovedfordelingstavle i bygningen, samt forsyning frem til lejligheder. Alle afgående installationer i hovedfordelingstavle - blandt andet fællesinstallationer er udført af bygherre/anden installatør. Det samme gør sig gældende i lejligheder/boliger, skriver CR Electric i en partshøring, som TV 2 Fyn har fået aktindsigt i.

Samtidig gennemgår firmaet de 14 påpegede fejl i de to lejligheder og skriver ud for hver eneste fejl:

- Installation udført af bygherre/anden installatør.

CR Electric skriver dog, at de i februar udbedrede installationerne i de to lejligheder, hvor Sikkerhedsstyrelsen havde påpeget farlige installationer. Men firmaet har ikke udført arbejdet i efteråret sidste år, som Grønnely hævder og har ikke lavet installationerne i de 28 andre lejemål, fremgår det af firmaets svar til Sikkerhedsstyrelsen.

Risikerer politianmeldelse

Sikkerhedsstyrelsen er fortsat i gang med at vurdere svaret fra CR Electric og vil derfor ikke udtale sig om sagen. Styrelsen vil dog gerne generelt fortælle, hvad der sker, hvis en bygherre bruger uautoriserede installatører.

- Bygherren ikke har pligt til at sende oplysninger eller dokumentation, hvis vedkommende derved bringer sig selv i en strafbar position. Vi har i sådanne tilfælde mulighed for at sende sagen videre til politiet med henblik på videre efterforskning. Det er muligt at sanktionere med bøde for overtrædelse af autorisationsloven, fortæller Evy Boe Madsen, der er vicedirektør i Sikkerhedsstyrelsen.

CR Electric skriver også i deres partshøring, at den faktura, som Grønnely har sendt til Sikkerhedsstyrelsen, ”ikke er magen til den, vi har fremsendt”. 

Peder Blak afviser

Fredag meddelte Grønnely, at Peder Blak fratræder som direktør for Grønnely og bliver erstattet af Christian Stig Møller. Peder og Kristian Blak er dog stadig ejere af Grønnely.

TV2 Fyn har forgæves forsøgt at få et interview med både den nye direktør og Peder Blak. Men Peder Blak har kun fremsendt skriftlige svar på vores spørgsmål, hvor han blandt andet skriver: 

- Reglerne er sådan, at elektrikere som ikke selv har autorisation kan f.eks. udføre arbejde med installationer på basis af en instruks fra en autoriseret elinstallatør, så længe anlægget er spændingsløst. Elinstallatøren skal derefter tilslutte og kontrollere installationerne – samt rette evt. fejl. Lige som en autoriseret elinstallatør skal udføre det afsluttende el-eftersyn. Det er disse regler, vi har arbejdet efter.

Det fremgår ikke af Peder Blaks svar, hvorfor Grønnely ikke har indsendt dokumentation for dette arbejde til Sikkerhedsstyrelsen. 

Han erkender dog samtidig, at elarbejdet ikke har været optimalt. 

- Men vi har samtidig også konstateret, at der har været nogle konkrete fejl i nogle installationer, som derfor er rettet i overensstemmelse med myndighedernes krav. Vi har tænkt os desuden at bestille en ekstra gennemgang af alle lejligheder fra en autoriseret elinstallatør, så vi får dobbelttjekket, at alt er, som det skal være, skriver Peder Blak, som samtidig afviser CR Electrics påstand om, at den faktura Grønnely har fremsendt til Sikkerhedsstyrelsen ikke er magen til den CR Electric har sendt til Grønnely.

Håber på løsning nu

I Langeskov håber beboerne, at Sikkerhedsstyrelsen snart handler på sagen, så de kan få rettet op på deres elinstallationer og mange af de andre graverende fejl i deres lejligheder.

- Jeg synes, at det går alt alt for langsomt. Især når de har konstateret, at der er brandfarlige ting herude, så synes jeg, at man burde tage aktion med det samme. Det er ikke nok, at de bare skriver til Grønnely, at det skal laves i de to lejligheder, siger Simone Agerholm.