I det fynske folks tjeneste

Gymnasie-Anna om SU: Stærkt behov for de penge

Er SU til hjemmeboende bare cafépenge eller har de unge faktisk brug for dem? Debatten har raset siden undervisningsministeren fremlagde SU-reformen tirsdag.

01:55

Er SU til hjemmeboende bare cafépenge eller har de unge faktisk brug for dem? Debatten har raset siden undervisningsministeren fremlagde SU-reformen tirsdag.

1 af 2

Anna Christensen bor alene med sin mor på Hindsholm - 35 kilometer væk fra Odense Katedralskole, hvor hun er ved at tage sin studentereksamen.

På grund af moderens forholdsvis lave indkomst får Anna omkring 3000 kroner i SU - eller cafépenge, som de kaldes af de modstandere, der ikke mener, at de unge har brug for så mange penge. Men Anna Christensen er uenig.

Hun er en af dem, der betaler for at bo hjemme - 1000 kroner hver måned, og så 300 til transport.

- Resten er til andre udgifter som telefonregning, til gymnastik, ekskursioner og ture med klassen - vi havde en tur til København med vores religionshold, den skulle vi også selv betale, fortæller hun.

Mange forældre kræver husleje

Nordea har undersøgt hvor mange, der betaler husleje hjemme - og hvorfor. Konklusionen er, at 36 procent af alle forældre opkræver husleje, fordi de unge skal lære at ting koster, mens mange enlige forsørgere simpelthen har brug for pengene.

- Vi har en formodning om, at i nogle familier, der er kost og logi nødvendigt, for at økonomien kan hænge sammen, og det er specielt der, hvor en enlig forsøger er alene med de store børn, forklarer Ann Lehmann Erichsen, der er forbrugsøkonom hos Nordea.

Anna Christensen mener, at hun har brug for pengene, og raser mod café-begrebet - det er uforskammet, siger hun.

- Der er nogen, som virkelig har stærkt behov for dem. Jeg ved, at jeg ikke er den eneste i min klasse.