I det fynske folks tjeneste

Hyldest til byens store søn: Kendisser og kunst i Kerteminde

Johannes Larsen Museet i Kerteminde åbner fredag en ny og spektakulær udstilling. Kendte danskere fra nær og fjern har bidraget til udstillingen.

2017 er 150-året for Johannes Larsens fødsel. Jubilæet er året igennem blevet fejret på Johannes Larsen Museet med udstillinger, jubilæumsudgivelser og særarrangementer, og nu slutter museet af med en udstilling på en helt ny måde: i alt 60 inviterede kunstnere, ornitologer, politikere, skuespillere, forfattere, naturformidlere, videnskabsfolk, museumsfolk og kertemindere har udvalgt værker til en storslået hyldestudstilling til ære for den store maler.

Kendte hylder Johannes Larsen

Blandt de 60 personer er mange kendte mennesker som Ghita Nørby, Bjørn Nørgaard, Mette Bock, Troels Kløvedal, Jytte Abildstrøm, Maja LIsa Engelhardt og Peter Brandes.

- Johannes Larsen var et menneske, der har skabt stor betydning, mening og indhold i tilværelsen for en hel masse mennesker. Og det gør han stadig den dag i dag. Om end utraditionelt, var det derfor oplagt for os at invitere 60 medkuratorer, der alle på hver deres måde har hentet inspiration eller fundet glæde i Johannes Larsens vidunderlige verden, fortæller Mette Ladegaard Thøgersen, leder af Johannes Larsen Museet.

Nye værker hylder Larsen

De fleste af de inviterede personer har udvalgt værker i Johannes Larsens omfattende repertoire – både fra Johannes Larsen Museets egen samling, andre museer og fra private.

Andre har til lejligheden skabt helt nye værker i anledning af Johannes Larsens jubilæum.

Således har for eksempel kunstneren Bjørn Nørgaard skabt 24 linoleumssnit som en kommentar til Johannes Larsens smukke træsnit til St. St. Blichers "Trækfuglene", violinisten Harald Haugaard har skrevet et stykke musik med titlen "Stranden" med inspiration fra Larsens værk "Morgensol", og skuespillerinden Jytte Abildstrøm har malet en akvarel med titlen "Andetræk" med reference til Larsens "Andetræk" fra Årstidsbøgerne.

Johannes Larsen: Sommer, solskin og blæst, 1899.

"Jeg vil gerne tidlig i seng"

Johannes Larsen, der blev over 90 år gammel og døde i 1961, blev også dengang fejret i lange baner. I 1957 blev han spurgt om, hvad han ville lave på sin 90-års fødselsdag. Det beskedne svar lød:

"Maaske gemmer jeg mig et eller andet sted. Jeg ved det ikke. Det kan ogsaa være, at jeg gerne vil samle nogle ganske faa til frokost, men det kan nok ikke lade sig gøre. Der var et farligt rykind sidst, og jeg vil gerne tidlig i seng, som jeg plejer. Vi faar se til den tid."

Ikke desto mindre blev 90-års-fødelsdagen meget festlig, som det fremgår af et af bidragene i det nye jubilæumsbogværk. På vanlig fåmælt og beskeden vis udtalte fødselaren på dagen dog blot "Tak – Tak – Tak!".

Se med på TV2/ FYN fredag fra kl. 17.00

Bjørn Nørgaard: Storken, 2017.