I 2011 var Jan Johansen modstander af dobbeltmandater - nu vil han selv have et

Jan Johansen opgav sit mandat i Kerteminde Byråd, da han i 2011 blev valgt til Folketinget. Nu har han igen fået en byrådsplads og håber, at han kan blive siddende folketingsperioden ud.

- Jeg kan slet ikke forstå, at man kan bestride begge poster på en tilfredsstillende måde overfor de borgere, der har stemt på en. 

Sådan lød det fra socialdemokraten Jan Johansen, da han i 2011 nedlagde sit mandat i Kerteminde Byråd, fordi han blev valgt til Folketinget, hvor han har siddet lige siden.

quote Jeg er klar til at tage arbejdstøjet på og passe to job i maksimalt halvandet år

Jan Johansen (S)

Når denne valgperiode er slut, får Christiansborg-karrieren en ende, meddelte han i april i år den socialdemokratiske folketingsgruppe. Han genopstiller nemlig ikke ved næste valg. 

Til gengæld blev han ved kommunalvalget for godt en uge siden valgt til Kerteminde Byråd. Derfor står fynboen nu, efter tre valgperioder, igen med to mandater. 

Og denne gang har han i sinde at beholde dem begge. 

- Jeg er klar til at tage arbejdstøjet på og passe to job i maksimalt halvandet år og give den en ordentlig skalle, siger Jan Johansen til TV 2 Fyn. 

Se interviewet med Jan Johansen fra 2011 i klippet herunder. 

Arkivklip. Jan Johansen satte i 2011 ord op, hvorfor han forlod sin byrådsplads i Kerteminde, da han blev valgt til Folketinget.

Ville på "intet tidspunkt" tage begge poster

De interne regler i både Enhedslisten, SF og Socialdemokratiet tillader som udgangspunkt ikke, at medlemmer har et såkaldt dobbeltmandat, hvor de både sidder i Folketinget og i enten by- eller regionsråd. 

Men Johansens nedlæggelse af sit byrådsmandat i 2011 havde dengang intet med partiregler at gøre, forklarede han. 

Dengang i 2011 sagde du, at du på "intet tidspunkt," heller ikke hvis det havde stået anderledes i de socialdemokratiske vedtægter, ville tage begge poster. Er det ikke det, du gør nu?

- Jo, men jeg er også blevet mere erfaren. Nu ved jeg, at jeg kan være begge steder, og jeg har ikke de store hovedordførerskaber mere. Så jeg har gjort plads til, at jeg også kan passe mit arbejde i byrådet også. Det er jo mest om aftenen, siger Jan Johansen til TV 2 Fyn og tilføjer: 

- Jeg synes også, der er forskel på, at der var meget længere tid til valg dengang. Her kan der være valg til januar eller februar.

Tror på dispensation

Socialdemokratiet oplyser til TV 2 Fyn, at der endnu ikke er taget stilling til, hvorvidt der skal tillades dobbeltmandat til Jan Johansen. Det vil først blive blive besluttet 15. december. 

Jan Johansen er dog ikke i tvivl om, at det nok skal gå i orden. 

- Jeg har startet processen. De har sagt god for det ved generalforsamling i kredsen, og de har sagt ja i kredsen i Kerteminde også, så de to hurtler er overstået. Nu skal det sendes ind til hovedbestyrelsen, og så skal den tage stilling til, om jeg skal have lov, siger han. 

Tror du selv, at du får lov? 

- Ja, det gør jeg. Man kan dispensere for, at folk gør tingene færdig, og det synes jeg, man skal gøre.  

Og det vil ikke være på bekostning af dit arbejde i Folketinget, når du fra 1. januar 2022 også skal passe Kerteminde Byråd?

- Nej. For der er selvfølgelig taget hensyn til, hvor meget arbejde jeg har. Jeg har ikke de store hovedordførerskaber mere. Jeg har nogle poster herinde, dem passer jeg, og dem kommer jeg også godt til at kunne passe. 

Jan Johansen kigger på en artikel skrevet forud for kommunalvalget. Her forudså politiske analytikere et kedeligt fynsk valg - med undtagelse af Kerteminde.
Jan Johansen kigger på en artikel skrevet forud for kommunalvalget. Her forudså politiske analytikere et kedeligt fynsk valg - med undtagelse af Kerteminde.
Foto: TV 2 Fyn

"En rigtig god idé"

Ser vi bort fra Jan Johansens egen situation, er socialdemokratens holdning til dobbeltmandater den samme. I hvert fald når det gælder hele perioder. 

Til gengæld er det "en rigtig god idé", at man "får lov at gøre sit arbejde færdigt", lyder det:

Med den holdning burde du så ikke også have gjort byrådsperioden færdig i 2011?

- Jamen det valgte jeg ikke at gøre, fordi det var helt nyt det herinde, og det er meget mere voldsomt at blive valgt til Folketinget, end det er at blive valgt til et byråd. 

Lykkes det ikke Jan Johansen at få dispensation til at blive siddende i Folketinget, nu hvor han er valgt til byrådet i Kerteminde, vil partiet få brug for hans suppleant; den tidligere Nyborg-borgmester Erik Christensen (S), som i 2013 måtte se sig kuppet

Udover Jan Johansen blev også folketingsmedlemmerne Marlene Ambo-Rasmussen (V) og Jens Henrik Thulesen Dahl (DF) valgt til fynske byråd.