Kultur på recept virker: Fynsk museum heler sjælen

Mette Valentin har kæmpet med depression og ensomhed. På Johannes Larsen Museet i Kerteminde har hun fundet redskaberne til en bedre hverdag som en del af projektet Kultur På Recept.

Mette Valentin sidder i værkstedet på Johannes Larsen Museet i Kerteminde. Hun er i færd med at forme en edderfugl i ler - en af de arter, Johannes Larsen i sin tid selv nødt at forevige gennem sin kunst.

Hun er deltager i projektet Kultur På Recept. Det samme er de otte andre kvinder, der sidder i lokalet og arbejder. Snakken går og kaffen damper fra kopperne på arbejdsbordene.

- Man kommer ud af sit hovede og får brugt sanserne. Det her forløb har gjort, at jeg har åbnet op. Når man mærker kunsten og skal tænke tredimensionelt, så bliver man mere vågen. Det har været helt fantastisk. Jeg har svært ved at tro på mig selv, men med det her projekt kan jeg se, at jeg jo godt kan, fortæller Mette Valentin, der for få år siden følte sig ensom og led under en svær depression.

- Den var ved at tage livet af mig. Ganske enkelt. Hjernen lukker ned, når man har det sådan. Det er ikke nemt at slippe ud af den boble, når man først er i den. Og det er svært for venner og familie at forstå, man har det sådan, forklarer hun.

Gode resultater

Kultur På Recept henvender sig til langtidssygemeldte, der lider af enten stress, angst eller depression. Målet med projektet er at give dem en bedre hverdag og på længere sigt få dem tilbage på arbejdsmarkedet.

Mette Valentin arbejder på sin lerfugl i Johannes Larsen Museets værksted.
Mette Valentin arbejder på sin lerfugl i Johannes Larsen Museets værksted.
Foto: Morten Albek

Mette Valentin er ikke den eneste, der er begejstret for projektets virkning. Det fortæller Mette Ladegaard Thøgersen, der er museumsinspektør på Johannes Larsen Museet.

- Vi kan se på de deltagere, der har været indtil videre, at det har påvirket dem utrolig positivt, mens de har været her, siger hun og tilføjer:

- Vi håber selvfølgelig, at det har en langtidsvarende effekt, så de også på længere sigt vil opleve forbedringer af deres tilstand.

Kultur På Recept begyndte i år 2016, og det nuværende hold er kun nummer to i rækken. Nyborg Kommune, der har taget initiativ til projektet, har fået midler til at køre det i en treårig periode.

Mette Ladegaard Thøgersen håber, at de får lov til at forlænge, når perioden udløber.

- Vi har endnu noget tid at indsamle erfaringer i. Vi håber selvfølgelig, at vi gør det så godt, at vi kan få lov til at fortsætte bagefter, fortæller hun.

FAKTA: Det viser de foreløbige resultater

Inspireret af Sverige

Sverige har allerede haft gode erfaringer med at bruge kultur til at fremme sundheden. Det er derfor med svensk forbillede, når metoden afprøves på Fyn.

Nyborg Kommune står bag Kultur På Recept i samarbejde med lokale museer og kulturinstitutioner. Udover Johannes Larsen Museet deltager blandt andre Nyborg Slot og Nyborg Musikskole.

På den måde er det muligt at tilbyde deltagerne et alsidigt forløb, hvor de både prøver at skyde med bue og pil på slottet, udfolde de kunstneriske evner på Johannes Larsen Museet og lave træarbejde.

En af projektets vigtigste faktorer er, at det hele sker i trygge sociale rammer. Det fortæller Mette Valentin, der er projektdeltager.

- Når man kommer på et kursus som det her, hvor der er en masse dejlige mennesker, der kan favne og rumme én, når man har en dårlig dag, så får jeg troen tilbage på mig.

De kunstværker, der er blevet til under Kultur På Recept-forløbet, vises frem til en fernisering på Johannes Larsen Museet 30. juni.

Oversigt

    Oversigt