I det fynske folks tjeneste

Lilleholt: send atomaffald til udlandet

Måske slipper naboerne til Kertinge Mark i Kerteminde Kommune for at bekymre sig om et atomdepot. Affaldet bør sendes til et eksisterende depot i udlandet, mener både politikere fra Christiansborg og borgmestre fra de kommuner, der er udpeget som mulige depotsteder.

02:52

1 af 2

- Jeg mener affaldet skal eksporteres. Der er åbnet mulighed i EU for at atomaffald kan eksporteres, og det atomaffald, der er tale om er fra Risø. Det er et restdepot fra et forsøgsanlæg, og jeg mener helt oplagt, at med så lille en mængde der kommer fra det forsøgsanlæg, vil det være helt tåbeligt, hvis Danmark skal til at lave affaldsdepoter for atomaffald, siger Venstres energiordfører Lars Christian Lilleholt til TV 2/Fyn.

I alt 5000 kubikmeter atomaffald skal deponeres fra Risø.

Danmark skal også modtage affald

Også de Konservative bakker op om at sende affaldet til udlandet.

Partiets miljøpolitiske ordfører, Tage Leegaard, siger onsdag til Berlingske Tidende:

- Hvis et andet land kan håndtere affaldet bedre end os, så er der ingen grund til, at vi selv gør det. Men på samme måde skal vi så også acceptere, at vi håndterer farligt affald fra andre lande på Kommunekemi, der har særlig ekspertise på det område.

Alle muligheder undersøges

På Bornholm bliver sagen også fulgt tæt, da Bornholm ligesom Kerteminde er blandt de steder, der er fundet egnede til et atomdepot.

Indenrigs- og Sundhedsminister Bertel Haarder siger onsdag til TV 2/Bornholm, at alle muligheder forsat bliver undersøgt. Også de muligheder, der måtte være for at sende atomaffaldet fra Risø udenlands.

- Den endelige afgørelse bliver truffet af Folketinget, og den vil naturligvis blive fulgt, siger Bertel Haarder.