I det fynske folks tjeneste

Lindø har masser af jobs - ledige fynboer gider ikke svejse

I løbet af de næste to måneder skal Bladt Industries ansætte 100 mand. Men mange af de nye hænder risikerer at blive udenlandske. For selvom der alene i Odense er 5.500 såkaldt jobparate ledige, så findes der kun ganske få med de kompetencer, Bladt efterspørger.

00:06

Video: Morten Grundholm

Henrik Viktor Hansen er fabrikschef hos Bladt Industries på Lindø. Og han undrer sig. 

- Det undrer mig, at når man siger der er 5500 ledige i Odense, at man så ikke kan få fat i de medarbejdere vi har brug for, fortæller Henrik Viktor Hansen til TV 2/Fyn. 

Han mangler akut 100 mand til at bygge Jackets, de elementer havvindmøller står på. Det er især svejsere, truck- og kranførere, han skal bruge. Men han kan ikke finde nogen, selvom Odense Kommune har 5.500 såkaldt arbejdsparate ledige. 

Læs også Bladt Industries gør nu selv noget for at skaffe svejsere

Når de ledige med de rette kompetencer ikke findes, så omskoler man. Det lever man af hos AMU-Fyn, men også her mangler man ledige. Især i den kategori, hvor de ledige har mod på at lære at svejse. 

- Jeg har set et par opslag på facebook, hvor man kan få et par flasker vin eller et pengebeløb, hvis man kan skaffe en svejser, fortæller Lene Hagen, der er svejsekoordinator hos AMU-Fyn.

Læs også Lindø i rivende udvikling: Beskæftiger nu dagligt 2.200 mand

På AMU-Fyn har man for tiden svært ved at fylde de kurser, der skal omskole de arbejdsparate ledige til at kunne tage et af de ledige jobs hos eksempelvis Bladt Industries. 

- Vi kan finde nogen, men langtfra nok til at dække efterspørgslen. Årsagen er, at de ledige befinder sig indenfor helt andre brancher. Det vil sige, der skal en meget stor mental bearbejdelse til, for eksempelvis at få en ledig HK´er til at bevæge sig et helt andet sted hen på arbejdsmarkedet,  fortæller forstander ved AMU-Fyn Ove G. Dalby.

- De svejsere, der skulle have nogle få ugers kursus er væk for flere år siden. Nu tager det måneder, op mod et halvt år at uddanne en god svejser, alt efter hvilket niveau du skal nå, og det koster selvfølgelig mange penge for jobcentrene, lyder det fra Ove G. Dalby. 

- Vi kan ikke bruge AMU-problemer til noget

Manglen på kursister på AMU-Fyn og den dyre efteruddannelse rammer Bladt Industries, men forståelsen for udfordringen er der ikke meget af hos chefen. 

- På den lange bane betyder det jo alt for vores virksomhed, at vi har den rigtige arbejdskraft.  

Men er det ikke lidt jeres egen skyld, jeres jobs er ofte i kortere perioder, da i er en ordrerproducerende virksomhed?

- Det er klart, det er et vilkår. Men det er sådan det er i en virksomhed som vores, når vi arbejder med projekter, lyder det fra Henrik Viktor Hansen. 

Læs også Gode fynske svejsere

04:33 Luk video