Midlertidig filmrektor: - Jeg gør det for kunsten, filmen og fædrelandet

Efter en længere periode med uroligheder og protester på Den Danske Filmskole, tiltræder Bo Damgaard fra Kerteminde som midlertidig rektor.

Den Danske Filmskole har i en længere periode været plaget af en del uroligheder og protester fra elever. Det har fået rektoren Vinca Wiedemann til at fratræde, og kerteminderen Bo Damgaard tiltræder derfor som midlertidig rektor for filmskolen.

- Jeg gør det for kunsten, filmen og fædrelandet, siger Bo Damgaard. 

Fredag i sidste uge blev skolen blokeret for ledelsen og ansatte af eleverne med krav om, at Vinca Wiedemann skulle stoppe som rektor.

- Skolen har brug for opbakning fra elever, lærere og branchen. Den opbakning er der desværre ikke længere. Det er både rektor Vinca Wiedemann og Kulturministeriet enige om. Derfor stopper Vinca Wiedemann nu som rektor, siger kulturminister Rasmus Prehn (S) i Kulturministeriets pressemeddelelse. 

Den Danske Filmskole

Tirsdag den 19. november meldte Jørgen Leth sig ind i kampen på elevernes side, da han skrev debatindlægget Fem minutter i tolv for Filmskolen på siden Kulturmonitor.

Jørgen Leth skriver blandt andet i indlægget;

"Filmskolen er en kunstskole. Den handler IKKE om at stå foran en tavle og snakke semantiske øvelser. Den handler ikke om tavler og kridt, og om at eksamensbeviser bare kan byttes ud med tilsvarende fra andre lande. Kunst kan ikke måles. Kunst skal ikke måles. Kunst er."

Bliver ikke permanent rektor

Bo Damgaard regner ikke med, at han skal overtage stillingen permanent. 

- Nej slet ikke, under ingen omstændigheder, siger han til TV 2/Fyn. 

Bo Damgaard er også selv klar over, at situationen imellem elever og ledelsen på skolen har været turbulent. 

- Min første opgave bliver at tage ud og mødes med lærere og elever - og få talt med alle parter, så vi kan få sat gang i skolen igen. Jeg vil gøre alt, hvad jeg kan, for at skolen også fremover kan blive et sted, der uddanner nogle af verdens dygtigste filmskabere, siger Bo Damgaard i pressemeddelelsen.

Bo Damgaard er velbevandret i film og TV-verdenen. Han har været programchef for TV 2 i 13 år, direktør i FilmFyn samt bestyrelsesformand for Det Danske Filminstitut. 

Bo Damgaard blev kontaktet torsdag, og han regner med at sidde på stillingen i maksimalt et halvt år.